2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kiállítás Kínáról

Kína Selyemút címmel nyílt kiállítás Eifert János fotóművész képeiből pénteken Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban; a tízezer felvételből kiválasztott ötven fotón a távol-keleti ország tájai, lakói és mindennapjai elevenednek meg.
2008. március 14. péntek 20:49 - Hírextra

A megnyitón Turczi István költő kiemelte: "a szerelem és a művészet is olyan bűn, amely nem lehet meg cinkostárs nélkül, (...) mikor elkészült a mű, csak akkor válik érvényessé, mai alkotássá, amikor találkozik a befogadóval." Eifert János mindegy mit fotóz, abból mindig valami érzékeny, különleges dolog születik - hangsúlyozta a költő.

Hozzátette, Eifert János eddigi pályafutása, művészete a három T bűvöletében épült: Tánc, Test és Természet, s a mai kiállítás ennek egy érzelmi-földrajzi értelemben vett meghosszabbítása.
Eifert János az MTI-nek nyilatkozva korábban elmondta, hogy a Kínai Fotóművészek Szövetsége a világ legjobb fotósai közül hívott meg számos művészt, - többek között Ausztráliából, Norvégiából, Svájcból és Amerikából - hogy készítsenek képeket Kínáról.

A fotósok - köztük a Magyarországot képviselő Eifert János - 10 ezer kilométert tettek meg gépkocsival, 12 ezer kilométert repülőn, és rengeteget gyalogoltak a Tarim-medencében, a Tien-san hegységben és a Takla-Makán sivatagban, megörökítve tájakat, műemlékeket, embereket, hegyeket, völgyeket, folyókat.

A fotókat kiadványokban, albumokban, idegenforgalmi magazinokban adják majd közre, de készülnek egy vándorkiállításra is, amelynek keretében szerte a világon bemutatják a Selyemútról külföldi szemmel készült képeket.

Eifert János megjegyezte: tízezer felvételből választotta ki azt az ötven fotót, amelyet a budapesti kiállításon láthat a fővárosi közönség. Nem a "hagyományosan látványos, szép" képek kerültek a kiállítás anyagába - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a képeken a mondanivaló a lényeg. A tárlat darabjai egyszerű, keresetlen fotók, amelyekről azt mondják majd: "ilyet én is tudnék csinálni".
A művész hozzátette: mellőzte a rafinált vágást, kiemelést, s a tőle megszokott jellegzetes címek helyett tárgyszerű, illetve földrajzi helyet, időpontot jelölő címeket adott.

Mozgó hegyek, Állatvásár a folyónál, Buddhista kolostor, pusztuló nyárfaerdő, Ujgur házban, Sós tó, Fehér sziklák - többek között ezeket a képeket láthatja a május 26-ig nyitva tartó kiállításon a Magyar Természettudományi Múzeumban a közönség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását