2024. április 29. - Péter

Kiállítás 1848-49 magán emléktárgyaiból

Simicskó István, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának az elnöke nyitotta meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc magánkézben lévő ereklyéiből és emléktárgyaiból összeállított bemutatót pénteken Kecskeméten.
2008. március 14. péntek 18:14 - Hírextra
A kereszténydemokrata politikus megnyitó beszédében párhuzamot vont a forradalom és szabadságharc idején uralkodó V. Ferdinánd, majd 1848. december 2-tól az őt követő Ferenc József, a birodalmon belül a különböző nemzeteket megosztó, és egymás ellen fordító politikája és a Gyurcsány-kormány, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás idején, a nemzetet megosztó politikája között.

A jelenlegi kormánypártok "az oszd meg és uralkodj elvet úgy alakították át, hogy a határon belül lévőket, és a határon kívül rekedt magyar nemzettársainkat állították egymással szembe" - mondta a KDNP alelnöke.

A nemzeti ünnep legfontosabb üzenetének a nemzeti összefogás szükségességét nevezte az országgyűlési képviselő.

A Cifrapalotában, az ország eddigi legnagyobb, magángyűjtői kézben levő '48-as anyaga tekinthető meg, amely a nyilvánosság számára eddig nem volt látható. A Szabadságharc 160 ereklye- és emléktárgya között litográfiákat, hirdetményeket, nyomtatványokat, kéziratokat, díszszablyákat, katonai fegyvereket, Kossuth-pénzeket és egyéb műtárgyakat tekinthetnek meg a látogatók.

A kiállítással egyidejűleg egy könyv is megjelent, amely mintegy 280 '48-as ereklyét mutat be, melyekhez múzeumi szakemberek és gyűjtők írtak tanulmányokat. A könyvet Sólyom László köztársasági elnök látta el ajánló soraival.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását