2024. április 20. - Tivadar

Rosszat tett Björk a helyi sztároknak

A Tibet függetlenségét támogató izlandi énekesnő, Björk sanghaji koncertje nemcsak a kínai vezetést bőszítette fel, de a helyi sztárok sem örültek a politikai állásfoglalásnak, mert az szerintük rontja az üzletet és eltántorítja a kínai rajongókat.
2008. március 12. szerda 18:12 - Hírextra

A kínai kulturális minisztérium pénteken bejelentette, hogy megszigorítja a külföldi előadók fellépését, mert a Sanghajban koncertező Björk függetlenségi nótája (Declare Independence) után "Tibet! Tibet!" felkiáltásra ragadtatta magát a közönség előtt. Ezzel az énekesnő "megsértette a kínai nép érzelmeit" - indokolták a minisztériumi közleményben a lépést.

A kínai szórakoztatóipart "érzékenyen érintheti egy ilyen szigorítás, amikor már egy kicsit oldódni látszott a helyzet" - nyilatkozta a China West Entertainment egyik illetékese, aki annak az aggodalmának is hangot adott, hogy félő, a nagy sztárok egyáltalán nem fognak kínai koncerteket vállalni, ha keményebb ellenőrzéstől kell tartaniuk. Pedig az utóbbi években már olyan ikonok is megfordultak az ázsiai országban, mint a Rolling Stones vagy James Brown.

A hatóságok persze éberen őrködtek a koncertek "politikai korrektségén": az előadóknak előre le kellett adniuk dalaik listáját és szövegét, és felhívták rá a figyelmüket, hogy nem sérthetik meg a "nemzeti egység" eszméjét, valamint "nem kavarhatnak indulatokat". Akiket ebben a tekintetben aggályosnak találtak, számíthatott rá, hogy jó darabig nem jelenhet meg a kínai közönség előtt.

Így kapott egyéves szilenciumot 2000-ben a tajvani himnusz elénekléséért Csang Huj-mej (Chang Hui-mei) tajvani popsztár is.

Egy érintett koncertszervező azonban a Björk-botrány után sem számít drámai változásokra, csupán "nagyobb körültekintésre" a külföldi előadókkal kapcsolatban. Szerinte a kínai kormány egyszerűen nem engedheti, hogy elharapózzanak az ilyesfajta állásfoglalások.

Björk ügyében a kínai kulturális minisztérium vizsgálatot indított, és a törvények figyelembevételével dönt majd - jelentették helyi médiaforrások. Az már bizonyosnak tűnik, hogy az izlandi sztár nem ismételheti majd meg négy évvel ezelőtti athéni produkcióját a pekingi olimpia megnyitóján.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását