2024. április 18. - Andrea, Ilma

Madeleine tárlata a Danubianában

Kemény Zoltán (1907-1965) magyar születésű svájci szobrász és felesége, Szemere Lenke Madeleine (1906-1993) festőművész alkotásai először lesznek láthatók Közép-Európában egy venezuelai műgyűjtő jóvoltából. A szlovákiai Dunacsúnban (Cunovo), a Danubiana K
2008. március 13. csütörtök 18:12 - Hírextra

Az 1942-től Zürichben élő Kemény-házaspár munkáinak zömét még életükben Karl van Stuijvenberg venezuelai gyűjtő vásárolta meg, és ezt a gyűjteményt adta kölcsön most a Danubiana múzeumnak, amelynek holland a tulajdonosa. A kiállítás létrejöttében társrendezőként közreműködött a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet - mondta el az MTI-nek Krasztev Péter igazgató, hozzátéve, hogy a különleges Kemény-anyag várhatólag a Magyar Nemzeti Galériában is látható lesz.

A szobrász asztalossegédként kezdte pályáját, halála előtt egy évvel, 1964-ben pedig a Velencei Biennále szobrászati nagydíját nyerte el. Feleségét, Szemere Lenkét csodagyereknek tartották, mert 12 éves korában már felnőtt képzőművészeti kiállításokon szerepelt.

Kemény Zoltán 1927-től 1930-ig a képzőművészeti főiskolán Vaszary János növendéke volt. 1930-ban Lenkével Budapestről Párizsba költöztek, és divatrajzolásból tartották fönn magukat, később Kemény Zoltán lakberendezési tárgyakat, lámpákat is tervezett. Két évet dolgoztak Marseilles-ben is, mint divattervezők.

Az önmagát festőnek tartó szobrász a kézműves gyakorlat és a modern technika adta új anyagok ötvözéséből formálta meg saját világát. A primitív művészetre emlékeztető korai munkáit rafinált felülethatások jellemzik, különféle anyagokat - gyöngyöt, cserepet, kavicsot - használt fel munkáin. 1946-tól készített reliefeket fémből és más anyagokból, s később be is festette azokat.

Szemere Lenke Párizsban vette föl a Madeleine nevet és elsősorban férje népszerűsítésével törődött, pedig a híres kortárs francia festő, szobrász Jean Dubuffet (1901-1985) nagyra tartotta munkáit. Az volt Dubuffet véleménye, hogy (a Cobra csoport és az art brut stílus időszakában) Madeleine művei voltak az erőteljesebbek férje munkáinál. Egymással vegyített anyagokkal - mint kavics, tus, homok, lakk, zománc és pasztell - teremtett különleges világot, amelyben a női alakok domináltak.

A Danubiana múzeumban Kemény Zoltán és Madeleine tárlata június 8-ig tart nyitva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását