2024. május 2. - Zsigmond

Három nagyszabású tárlat a Fekete házban

Nagyszabású tárlatok kerülnek a közönség elé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepének előnapján, március 14-én a szegedi Fekete házban - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense.
2008. március 13. csütörtök 22:36 - Hírextra

Medgyesi Konstantin elmondta: az ünnepi kiállítások a múzeum Történeti Osztályának saját anyagából, valamint a Szegedi Éremgyűjtők Egyesülete, a Szegedi III. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesülete, a Hadtörténeti Múzeum, illetve magángyűjtők relikviáiból és dokumentumaiból állt össze.

A Régi honvédek című tárlat a Fekete ház két termében kapott helyet: a Klebelsberg Kunó nevét viselő teremben 48-as relikviák láthatók, a tárlókban a kiállítás anyagát adó Szegedi III. Honvéd Zászlóalj Hagyományőrző Egyesület 10 éves történetéből helyeztek el dokumentumokat.

Látványos a kiállítás, hiszen felöltöztetett bábukon látható, miként festett a szabadságharc gyalogos honvédje vagy tüzér főtisztje, s a különlegesen felöltöztetett huszárszázados. Kovás puskák, pisztolyok, tölténytáskák érzékeltetik a szabadságharc fegyverzetét. Ágyú csupán azért nem került az előzetes elképzelésekkel ellentétben a kisterembe, mert a hely szűkösnek bizonyult.

A Magyar Honvédségről szóló kiállítás-rész a Szent-Györgyi teremben érzékletes áttekintést ad a hadi ruházatról, a fegyverzetről, a harctéri hétköznapok valóságáról és a díszes tábornoki felszerelésről egyaránt. Külön tárlóban becses és értékes kitüntetések, hadi érmék láthatók.

A nemzeti ünnephez kapcsolódó kettős tárlat mellett az 1879-es szegedi nagy árvíz márciusi emléknapjára is nyílik kiállítás a Fekete ház földszinti legkisebb termében. Az árvíz és Szeged újjászületése jegyében a 110. évvel ezelőtt elhunyt gróf Tisza Lajosra, a város újjáépítésének vezéregyéniségére fókuszál a kamarakiállítás.

A tárlat érdekessége az a míves-díszes kályhaellenző, amelyet szegedi hölgyek hímeztek hálából az újjáépítés biztosának és amelynek díszes faragásait a legjelesebb famívesek készítették Pesten.

Igen ritka fényképfelvételek is szerepelnek a kiállításon: négy az árvízről, négy pedig az újjáépítés folyamatáról. Kuriózum még az a felvétel 1891-ből, amelyen Munkácsy Mihály és gróf Tisza Lajos együtt látható, miután a királyi biztos kísérte a festőt szegedi útján, amint anyagot gyűjtött Honfoglalás című képéhez.

A Fekete ház három időszakos tárlata szeptember 30-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását