2024. április 28. - Valéria

Szili vagy Gyurcsány: ez a kérdés válasszatok!

Akár ez is lehetett annak a hétvégi MSZP-s összejövetelnek a témája, amin Szili Katalin mellett részt vett a Szocialista Platform vezetője Baja Ferenc is, és az a Gráner Gyula, aki az országos minősítésétől megfosztott társadalompolitikai tagozat (TPT) el
2008. január 30. szerda 07:23 - Pór Károly
Ha egy párton belül valamiről hallgatnak, vagy egyszerűen félrebeszélnek, akkor a nyilvánosság óhatatlanul találgatásokba bocsátkozik. Olyan ez, mint amikor a kisdiák annyit felel a „mi volt az iskolában kérdésre”, hogy semmi különös. Ilyenkor a kétkedő szülőben rögtön felmerül a kérdés: „miből kaptál karót, te gyerek?”

Hogy az elmúlt hétvégén kapott-e valaki elégtelen értékelést Szili „tanárnőtől”, azt nem tudjuk. Csak annyi bizonyos, hogy folyik a porhintés. Szili Katalin azt nyilatkozta, hogy a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsának elnökeként vett részt az összejövetelen, ez az átlagembernek körülbelül annyit mond, mint a spektroszkópiai vizsgálat (csillagászati eljárás) – vagyis semmit! Napirendi pontokról, konkrét témáról nem számoltak be. A történet külön érdekessége, hogy Gráner Gyula, az országos minősítésétől megfosztott TPT elnöke is részt vett az állítólag Szili pozicionálásáról, szerepértékeléséről szóló (ezt Baja Ferenc nyilatkozta) tanácskozáson, melyre azután került sor, hogy a Gyurcsány embereiként emlegetett Gál J. Zoltán és Szetey Gábor bejelentette távozását a Miniszterelnöki Hivatalban betöltött tisztségéből.

Először Gráner Gyulát hívtuk fel, hogy megkérdezzük hogyan vélekedik az országos választmány döntéséről, amely megfosztotta a több mint 300 főt számláló TPT-t országos minősítésétől, de ő sem erre, sem a hétvégi tanácskozást firtató kérdésünkre nem volt hajlandó válaszolni – ha tényleg semmi különös nem történt azon az összejövetelen, akkor miért nem beszélnek róla?

Juhász Attila, a Political Capitals elemzője a hétvégi összejövetel kapcsán a Szocialista Platform szerepét emelte ki: „Az jól látszik, hogy ez a Baja Ferenc vezette platform az utóbbi időben nagyon megerősödött. A frakció jelentős része - többek között például a népszavazási kampányt koordináló Juhász Ferenc is - ennek a platformnak a tagja.” Az elemző kiemelte, hogy van egy kézzelfogható feszültség a szocialista párton belül, aminek a jele megmutatkozott például Gál J. Zoltán távozásában, de továbbra sincs olyan személy, aki nyílt riválisként lépett volna fel Gyurcsánnyal szemben, és erre a népszavazásig nincs is esély.

A TPT-vel kapcsolatban elmondta Juhász, hogy ez a csoportosulás már korábban is felhívta magára a figyelmet bizonyos ügyekkel kapcsolatban. Ilyen ügy volt például Sipos Józsefnek az MSZP-ből való kizárása. Sipos, aki tagja volt a tagozatnak, azért lett kizárva a pártból, mert egy zárt ülésre beengedett egy újságírót, aki nyilvánosságra hozta Lamperth Mónika elhíresült beszédét.
(„Én olyan javaslatot fogok a kormány elé terjeszteni, ami a kormánypárti politikusoknak és a szocialista politikusoknak erős lehetőséget és mandátumot ad a regionális területfejlesztési tanácsban.”) Aztán ugyancsak ehhez a tagozathoz kötődik az egészségügyi reformmal szembeni tiltakozás, és a párton kívüli, a tagozaton belüli Gazsó Ferenc által tett több nyilatkozat (például: „a kormány és a miniszterelnök tökéletes alkalmatlansági bizonyítványt állított ki magáról”). Juhász Attila szerint viszont ez a tagozat közel sem képvisel akkora súlyt a párton belül, mint a három legmeghatározóbb platform: a már említett Szocialista , a Vitányi Iván nevével fémjelzett Szociáldemokrata és a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés. Ha Juhásznak igaza van és a TPT valóban nem bír akkora súllyal a párton belül, akkor az MSZP a bolhából csinált elefántot a tagozat lefokozásával, mert alapot adott a párton belüli feszültségek kiéleződéséhez.

Ágh Attila a tagozattal kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy jogos a választmány azon ajánlása, miszerint platform formájában működjön tovább, mert a tagozatok egy meghatározott területre vonatkoznak, míg a platformok egy politikai értékválasztás és alternatívák mentén fogalmazódnak meg. Ami a TPT-vel kapcsolatosan igazán fontos lehet, az a Szili Katalinnal való kapcsolatuk. Erre Ágh Attila a következőket mondta: „Van ilyen kapcsolat, de a TPT nem egyszínű, tehát nem lehet azt mondani, hogy Szili a tagozat minden tagjával mindenben egyetért.” A politológus később azt is hozzátette, hogy a TPT valóban az a csoportosulás, amely a gyurcsányi politikával szemben elégedetlenkedőket összefogja.

Ágh azzal a nézettel nem értett egyet, hogy a Szocialista Platform Gyurcsány ellenzéke lehet, majd kifejtette, hogy az MSZP-ben egy általános átrendeződés zajlik. „Magától értetődik a kérdés, hogy hogyan cseppen Szili a Szocilaista Platfom irányába, mert oda is cseppen. Azt látni kell, hogy egy szerepkeresés folyik az MSZP-én belül. A különböző csoportosulásoknak szereposztó funkciójuk van, így egy évvel az EP választások, illetve két évvel a parlamenti választások előtt. Tehát például a közelgő EP-választás okán egyesek elérhetővé akarják tenni magukat az ilyen informális megbeszéléseken, mint amilyen ez a hétvégi volt” - mondta Ágh. Szili Katalinnal kapcsolatban hozzátette: „ő érzékeli a párton belüli feszültséget, és ezt próbálja valahogy kezelni furcsa álnevek alatt, mint például a Fenntartható Fejlődés Nemzeti Tanácsa.” Bár Ágh elmondása szerint van ilyen kifejezés, de tulajdonképpen nem sokat mond, mint ahogy azok a nyilatkozatok is semmitmondóak, melyet Baja Ferenc és Szili Katalin tett a hétvégi tanácskozás után. „Itt sokkal inkább arról van szó benyomásom szerint, hogy egy belső átrendeződés fog végbemenni az MSZP-n belül, ami előtt tisztázó beszélgetésekre, egymás szándékainak felmérésére van szükség, és ez történt meg a hétvégén, illetve ez fog folytatódni a közeljövőben is. Az átrendeződésre pedig azért van szükség, mert a hét platform és a 32 tagozat szerkezetileg nem tartható fenn” – mondta Ágh, majd kifejtette, hogy ez az átrendeződés hosszú távon inkább Gyurcsány érdekeit szolgálja, semmint ellene hatna.

Gál J. Zoltánnal és Szetey Gáborral kapcsolatosan egyetértettek az általunk megkérdezett elemzők abban, hogy régóta, folyamatosan voltak a frakción belül elégedetlenkedő hangok a két személy tevékenysége miatt, és ez vezetett végül a távozásukhoz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását