2024. május 6. - Ivett, Frida

2007 legérdekesebb csillagászati hírei

Összefoglalónkban áttekintjük az elmúlt egy év legnagyobb visszhangot kiváltó csillagászati híreit. Üstökösláz az év elején és végén, mindenütt felbukkanó exobolygók, csillagrobbanások közel és távol, látványos égi jelenségek, pezsgő űrkutatás - 2007 a cs
2008. január 5. szombat 08:40 - Hírextra
Üstököstől üstökösig

Éppen tíz évvel a Hale-Bopp-üstökös égi parádéja után ismét elmondható, hogy az idei év az üstökösök jegyében telt el. Januárban a McNaught-üstökös indított, amely ugyan Magyarországról csak korlátozottan volt észlelhető a legnagyobb fényesség idején (a csóva legészakabbi szálait lehetett látni a délnyugati horizont felett), ám szerencsére hírportálunk szerkesztőségének déli féltekei tagjai könnyedén megörökítették a január második felére igazi üstökösszörnyeteggé fejlődő kométát. A fantasztikus égi jelenség vitathatatlanul sok évtized legszebb csóvás égi vándoraként vonul az üstököskutatás krónikáiba.

Év közben csak halványabb kométákról tudtunk beszámolni (pl. Lovas 2, Tuttle, Lovas 1), azonban október végén a Holmes-üstökös drámai kitörése újból az ég alá szólította az észlelő amatőrcsillagászokat – akik aztán csodálatos fotók tucatjaival lepték meg olvasóinkat, a nagyközönséget, de még az APOD szerkesztőit is. Nem kellett sokáig várni a Hubble Űrtávcsőre sem, melynek magyar csillagászt is tartalmazó kutatócsoportja megbecsülte a Holmes magjának méretét. Ha minden jól megy, valamikor 2120 körül akár újabb kitörést észlelhetünk az 1892-ben Gothard Jenő által is lefotózott égitest irányából...

Bár szerkesztőségünk tagjai között nincs egyetlen napfizikus sem, szoros figyelemmel követtük a központi csillagunkkal kapcsolatos híreket – melyek 2007-ben is szép számmal érkeztek. Kiderült, hogy a Nap északi és déli pólusának hőmérséklete jelentősen eltér, amihez az Ulysses-szonda napszélmérései szolgáltatták az alapot. A STEREO napszondák elkészítették csillagunk első háromdimenziós képét, míg a SOHO űrbéli napobszervatórium és földi mérőhálózatok adatainak kombinálásával bejelentették a Napunk magjához közeli vidékeken is áthaladó rezgések detektálását (bár a téma szakértői nem fogadták egyöntetű lelkesedéssel az utóbbi bejelentést). A Nap rezgései segítettek pontosítani csillagunk méretét is, ami akár 600 km-rel kisebb lehet, mint korábban gondoltuk; év végén pedig a japán Hinode-szonda röntgenmérései utaltak kis energiájú kifúvások sokkal nagyobb gyakoriságára, mint azt feltételezték. Mint a felsorolásból is látszik, 2007-ben tovább folytatódott a napkutatás űrbéli fejlődésének évtizedes trendje, ami remélhetőleg az elkövetkező években is fennmarad.

Bolygók a Naprendszerben...

Bolygótársaink kutatása földi és űrtávcsővekkel, illetve helyszíni méréseket végző szondákkal nagy érdeklődést kiváltó felfedezésekhez vezetett. A Venus Express gyorsjelentéséből kiderült, hogy belső bolygószomszédunk sokkal jobban hasonlít a Földre, mint esetleg hihettük az eddigi ismereteink alapján. A Mars, a körülötte keringő űrszonda-hadnak köszönhetően állandóan az érdeklődés középpontjában áll: a marsi víz, mint az élethez nélkülözhetetlen anyagi összetevő, valamint pontos mennyiségének megbecslése fontos tudományos kérdés, aminek tisztázása sok minden elárulhat a vörös bolygó múltjáról és jelenéről. Noha egész évben cáfoltuk a rendkívüli marsközelség álhírét, decemberre tényleg bekövetkezett az idei Mars-oppozíció, illetve földközelség, aminek apropóján a HST is megörökítette a Mars felszínét. "Médiahekk" című hírünk (Fekete lyuk a Marson) rávilágított a nagyközönséget érdeklő témák összekapcsolásának hatására, bár aztán kiderült, hogy a földi vulkáni területeken is megtalálható beomlásos barlangok látszanak koromfekete lyukakként a Mars bizonyos területein.


Sarki fények a Jupiter bolygón

Nyár elején a Jupiter légkörének váratlan változásai borzolták a kedélyeket, míg a Szaturnusz viharos légkörének furcsa hatszöge mellett a Titan titkai és a szivacshold Hyperion érdekességei váltottak ki nagyobb érdeklődést. Év közben az Uránusz gyűrűi látszólag eltűntek, a lefokozott Plutónál pedig a holdrendszer újdonságairól, valamint a Charon jégvulkánjairól számolhattunk be.


A szeptemberben indított Dawn-szonda célpontja a Ceres és a Vesta kisbolygó

2007 elhozta a holdkutatás igazi reneszánszát, amit a japán és kínai holdszondák közelképei és háromdimenziós felvételei szépen illusztráltak. A Hold meghódítása a tudományos problémák mellett egyre inkább gazdasági és politikai kérdések témájává válhat, ám meggyőződésünk, hogy ennek nem elhanyagolható tudományos hozadéka is várható.

...és bolygók más csillagok körül

Kevesen vitatják, hogy a közeljövő csillagászati fejlesztéseinek egyik legfontosabb hajtóereje a más csillagok körüli bolygók kutatása. Bár még igazi Föld típusú exobolygókról nem nagyon beszélhetünk (l. a bejelentést követő cáfolatot, majd a mundér becsületét megvédő elemzést), kis túlzással ahova nézünk, bolygókat látunk, emellett pedig egyre érzékenyebb műszereinkkel egyre jobban elkülöníthető a bolygókról érkező gyenge sugárzás - l. pl. a vízgőz detektálását egy forró exobolygó légköréből. 2007-ben tovább menetelt a HATNet bolygóátvonulásokat kereső programja, amely Bakos Gáspár vezetésével rendszeresen bejelenti új, újabb és legújabb fedési bolygók felfedezését.

Tejútrendszerünkből kilépve jutunk az igazán egzotikus (és a nagy távolságok miatt egyre bizonytalanabbul ismert) jelenségek közé. Még az olyan közeli galaxisszomszédokról, mint az Andromeda-köd, is kiderülhet, hogy ötször nagyobbak, mint eddig gondoltuk. A hiányzó törpegalaxisok problémájáról ugyan bejelentették, hogy megoldott, de ismerve a mai tudomány működését, cáfolatok bármikor érkezhetnek. Jó példa erre az aktív galaxismagok részecskegyorsító viselkedésének feltételezése, amely már a megjelenés másnapján kétkedő hangokat váltott ki pl. a Nature hasábjain.

Szupernóva-robbanást 2007-ben is csak távoli galaxisokban észleltünk, s ugyan még 2006-ben fedezték fel, de az SN 2006gy valódi természete csak idén derült ki (ha kiderült). Az ettől is nagyobb energiájú jelenségek közül a gammavillanások és a galaxisok közti kölcsönhatások szélsőséges példája emelhető ki. Űrbéli obszervatóriumok adatainak kombinálásával pedig közeli csillagvárosok kerülhetnek új megvilágításba, felfedezhetjük a távoli Univerzum csillagontó óriásgalaxisait, illetve azonosíthatjuk a kozmikus por forrásait az aktív galaxismagok körül lejátszódó folyamatok képében.
Jelenségek égen és földön

Naprendszerünk bolygói és az egzotikus távoli objektumok mellett legnagyobb érdeklődést 2007-ben is az aktuális égi jelenségek okozták. Kétszer is észlelhettük a Hold Szaturnusz-fedését (márciusban és májusban); márciusban holdfogyatkozás, júniusban pedig nappali Vénusz-fedés vetett nagyobb hullámokat. Az augusztusi teljes holdfogyatkozást a világ túloldalán tartózkodók láthatták, s a teljesség kedvéért mi is beszámoltunk az eseményről. Az októberi-novemberi Holmes-láz után a decemberi Geminida meteorzápor és természetesen a marsközelség tartja fenn az érdeklődést az égi események iránt.

A fényszennyezés problémájára többször visszatértünk, hiszen Magyarországon lesz Európa első csillagos égbolt rezervátuma, fényszennyezés-ellenes törvényt fogadtak el Szlovéniában, a valóságtól teljesen elrugaszkodott művészlelkek pedig a budapesti "fényfolyó" értelmetlen és káros fényárával kívánták önmagukat kifejezni – inkább csatlakozna Budapest és a többi magyar város a Föld órája kezdeményezéshez...
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását