2024. május 2. - Zsigmond

Határ a csillagos ég!

A Csillagászat Nemzetközi Évének nyilvánította 2009-et az Egyesült Nemzetek Szervezetének 62. közgyűlése. A határozattervezetet Galilei szülőhazája, Olaszország nyújtotta be. 2009-ben a csillagászati távcső használatba vételére is emlékezünk. E találmány
2007. december 21. péntek 15:00 - Hírextra
Napjainkban az univerzum objektumait távcsövek ezrei tanulmányozzák folyamatosan, a nap 24 órájában, a Föld felszínéről és a világűrből, az elektromágneses spektrum teljes tartományában.

- A Csillagászat Nemzetközi Éve globális együttműködés, békés céllal. Kozmikus eredetünk, közös örökségünk minden embert összeköt a Földön. A csillagászat tudománya több ezer éves együttműködést jelent földrajzi, kulturális vagy faji hovatartozástól függetlenül, összhangban az ENSZ Alapokmánya szellemiségével. A csillagászat klasszikus példa arra, hogyan segítheti elő és mélyítheti el a tudomány a nemzetek közötti együttműködést - tájékoztatta az MTI-t Oláh Katalin, a Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 magyarországi kapcsolattartója.

A magyar szervezőbizottságban megtalálhatók a csillagászat művelésében és oktatásában résztvevő legnagyobb intézmények képviselői, valamint a csillagászat népszerűsítéséért dolgozók. A szervezők célja a csillagászat tudományának megismertetése.

A nemzetközi programok között van összerakható távcsövek készítése, híres csillagászok indítanak blogot és tanulmányozhatóak majd a Jupiter Galilei-holdjai. Magyar szempontból kiemelkedő a Vigyázzunk a csillagos égre! projekt, amely a fényszennyezés csökkentésének szükségességére hívja fel a figyelmet. A projekt nemzetközi szervezői között találjuk Kolláth Zoltánt, a téma hazai vezetőjét, aki többek között elérte, hogy a Zselici Tájvédelmi körzet Európában valószínűleg elsőként kapja meg a "csillagos égbolt rezervátum" státust. A legjobb csillagászati képeket összegyűjtő vándorkiállítás pedig páratlan európai és amerikai összefogásban valósul meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását