2024. május 2. - Zsigmond

Jön egy üstökös

Akinek a december 14. körüli éjszakákon nincsen jobb dolga, az kockáztasson meg egy pillantást az égboltra. Feltéve, hogy legalább félig derült lesz az idő, a csillagászok arra számítanak, hogy a Geminida-meteorraj záporaként óránként mintegy száz hullócs
2007. december 6. csütörtök 12:05 - Hírextra
A meteorzápor az "elkopott" Phaeton üstökösből származik. (Phaeton a görög mitológia hőse, Héliosznak, a Napnak fia volt. Maga akarta hajtani apja szekerét, de képtelennek bizonyult rá, s amikor már összeégette a földet, Zeusz villámával sújtotta.) Valamikor tekintélyes üstökös volt, felszínén jég és porkéreggell. Ezek a felszíni rétegek azonban már régen elvesztek. Megmaradt azonban a Phaeton szilárd magva, amely kisbolygóként továbbra is járja útját a Nap körül. Minden alkalommal, amikor a Föld a Phaetonnak és törmeléknyomának útját keresztezi, egészen apró részecskék kerülnek a Föld légkörébe. Ott aztán a súrlódás következtében elhamvadnak és mi hullócsillagokként (meteorokként) látjuk őket.

A Geminidák raja a leglátványosabb jelensége a decemberi égboltnak. A fényjelenségek az egész égbolton feltűnhetnek. Hermann Mucke, a bécsi Csillagászati Iroda munkatársa arra számít, hogy a csillaghullás csúcspontján, december 14-én óránkét akár száz fényjelenséget is láthatunk. Erre a legnagyobb esélyünk röviddel a hajnali derengés előtt vagy az alatt kínálkozik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását