2024. április 20. - Tivadar

Megvan a világegyetem rendező elve?

Anthony Garrett Lisi 39 éves amerikai fizikus lehet az új évezred Einsteinje, ha valóban felfedezte a törvényt, amely a világegyetemet igazgatja. Garrett Lisi novemberben jelentette meg "Egy különösen egyszerű elmélet minden dolgokról" című, 30 oldalas ta
2007. december 16. vasárnap 14:05 - Hírextra
Ebben feltételez egy olyan törvényt, amely összetartja a négy fő erőt: a gravitációt, az elektromágnesességet, az erőset és a gyengét, szerinte ez adja a világ működésének egyetlen matematikailag lehetséges magyarázatát.

A "minden" elmélete egy mítoszféle, amelyet a fizikusok több mint egy évszázada keresnek. Einstein kórházi ágyán úgy halt meg, hogy éjjeli szekrényén ott voltak az erről szóló utolsó feljegyzései.

Garrett Lisi nyolc évig dolgozott ezen az elméleten, amelyhez eszközül felhasználta az úgynevezett E8 szimmetria-csoportot, amit mások is alkalmaztak hasonló elemzésekhez. Ez egy 19. századi geometriai forma, amelyet 248 részre osztottak és amely úgy néz ki, mint egy katedrális rozettája - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A tudományos világ egy része új zsenit lát az amerikai fizikusban, mások sarlatánnak tekintik. Garrett maga is úgy vélekedik, hogy csak a gyakorlat bizonyíthatja elmélete helyességét. A választ talán megadja az a mega-részecskegyorsító, amely a jövő évben kezd Genfben működni. A fizikus, aki a kísérleteket vezeti ezzel az új eszközzel, azt mondta, hogy Garrett elméletét komolyan kell venni, de mély elméleti értékelésnek és gyakorlati kísérleteknek kell alávetni.

Az amerikai fizikus most a világsajtó érdeklődésének középpontjába került, és ez, mint bevallotta, stresszeli, annak ellenére, hogy megszokta a rendkívüli helyzeteket. Garrett Lisi ugyanis az extrém sportok kedvelője, szörfözik, snowboard-ozik, és szeret a dzsungelben sátorozni. Filozófikus alkat és úgy gondolkodik, hogy ha elmélete mégsem igazolódik, másfelé indul el, mert "a természettel nem lehet vitatkozni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását