2024. április 19. - Emma

Meteorzáporban gyönyörködhetnek a koránkelők

Péntek reggel tetőzik a Quadrantidák meteorraj idei jelentkezése - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján (http://hirek.csillagászat.hu).
2008. január 3. csütörtök 16:49 - Hírextra

A legintenzívebb, minden évben visszatérő meteorraj január elején nyújt szép látványt az érdeklődők számára. A rajt, melyet 1825-ben fedezett fel Antonio Brucalassi, a mai csillagtérképeken már nem jelölik, területe beolvadt a szomszédos csillagképekbe.

A legutóbbi évekig úgy gondolták, hogy a Quadrantidák egy régi, pályáján nagyon szétszóródott áramlat. A néhány éve újra elvégzett elemzés eredményeként azonban ma már inkább fiatal, mintegy 500 éves rajnak tekintik. Ez azt jelenti, hogy a meteoroidrészecskék keletkezésért felelős szülőobjektum még mindig a törmelék között található - tudható meg a honlapról.

A meteorraj maximuma január 4-én helyi idő szerint reggel 6 és 7 óra között látható. 1-2 órán át tart, miközben várhatóan 80-100 meteor figyelhető meg óránként a teljes égbolton.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását