2024. április 26. - Ervin

Drágán add az iskolád!

Újbudán forronganak az indulatok egy tervezett iskolaeladás miatt. A Farkasréti Általános Iskola kerülne alapítványi kézbe a szocialista Molnár Gyula polgármester szándékai szerint, ám ezt mind a szülők, mind a helyi ellenzék próbálta megakadályozni. A ké
2007. december 20. csütörtök 07:30 - Constantinovits Milán
Az ügy előzménye az, hogy a szülők és a tanárok jó része is csak múlt pénteken értesült a tervezett fenntartó-váltásról, ezért tiltakozásul demonstrációt szervezetek az intézmény elé. A kerületvezetés tervei szerint az alapítvány ötven évre venné át a bérleti jogot az önkormányzattól. Az első három évben nem fizetne bérleti díjat, azután 5, majd 10, 15, végül (a hetedik évtől) 20 millió forintot fordítana erre.

Az önkormányzat átvételi kritériumként szabná, hogy a következő négy évben 240 millió forint jusson az épület rekonstrukciójára, a már felvett diákokat pedig az eddigi tantervnek megfelelően, tandíjmentesen oktassák. Bács Márton alpolgármester személyesen is felkereste a tüntető szülőket, azonban nem sikerült meggyőznie őket a döntés helyességéről. A vita végül az újbudai képviselők elé került, akik szerdán tárgyaltak az üggyel.

„Le fogják zülleszteni!”
Király Nóra (Fidesz) nyilatkozott

Képviselőnő, milyen fejleményeket hozott a mai testületi ülés? Hogy áll az iskolaügy?

Két órás vita volt erről a ma. Az önkormányzat szocialista vezetése egy alapítványnak akarja ötven évre bérbe adni az iskolát, ami gyakorlatilag egyenlő az eladással. Ez a környék legmodernebb tanintézménye. Ma ezért szülőkkel, és pedagógusokkal együtt próbáltuk meggyőzni Molnár Gyula polgármester urat, hogy ezt ne tegye, ám a szocialista többség leszavazott minket.

Ezek szerint a testület jóváhagyta az eladási szándékot?

Igen. Annak ellenére, hogy egy teljesen ismeretlen alapítványról – a pasaréti gimnázium alapítványa – van szó, ami földrajzilag sincs éppen közel hozzánk. Nem értjük, miért ez az egy alapítvány jött szóba, és miért nem pályáztatják meg egyáltalán a bérbe adást! Az sem világos, miért nem tárgyalnak másokkal, mert például ennek a farkasréti iskolának is van saját alapítványa. Meglehetősen zavarosnak tűnik az ügy, pláne, hogy eltitkolták, mire készülnek. Nemcsak előttünk, a szülők és a pedagógusok előtt is!

Mik voltak az önök ellenérvei? Miért nem helyeslik az eladást?

Ebben a körzetben három iskola működik. Kettő Gazdagréten, és egy Farkasréten. A szocialisták arra hivatkoznak, hogy a környékbeli gyerekeknek sok a három intézmény, és elég lenne kettő is. Azt állítják, csak úgy tudják megmenteni az iskolát, ha eladják, és fizetőssé teszik. Mi viszont arra hivatkoztunk, hogy a farkasréti iskola teljesen telített, maximális létszámmal működik. Sokkal inkább vannak gondok a két gazdagréti iskolával, azokat lenne logikus esetleg összevonni. Ez a megoldás nem is lenne annyira nehéz, nincs nagy távolság a két intézmény között, az odajáró gyerekeknek nem jelentene hatalmas közlekedési differenciát két utcával lejjebbre menni. S fontos tudni, hogy a farkasréti iskolába több száz millió forintot ölt az önkormányzat. Például környékbeli gyerekeket kiszolgáló, óriási uszodája, és három, jól felszerelt tornaterme van, nem is szólva a gyönyörű könyvtáráról! Egy teljes kapacitással működő intézményt akarnak eladni, ahol évről évre túljelentkezés van.

A szülők és a pedagógusok hogyan vélekednek a tervezett tranzakcióról?

Ők is abszolút ellenzik, és mi az ő véleményüket próbáltuk ma is tolmácsolni. Én egyéni képviselő vagyok, az utóbbi napokban kétségbeesve hívogattak a szülők, hogy tegyünk valamit a tervezett eladás ellen. Jelen volt a képviselő-testületi ülésen a szülői munkaközösség képviselője, Hegedűs Dóra, ő is kifejtette álláspontjukat a polgármesternek.

Mik a várható következmények?

Az elfogadott határozat alapján a polgármester megkezdheti a tárgyalásokat az alapítvánnyal.

Nem lehet akkor már megakasztani a folyamatot?

Nem hiszem, hogy lehetséges volna. Úgy vélem, pár hónapon belül meglesz a szerződés is, ami szeptembertől lép majd életbe. Onnantól kezdve az intézménybe járó gyerekeknek évi kétszázezer forintot kell tandíjként fizetniük. Elvileg az iskola fizet majd az önkormányzatnak bérleti díjat, ám az első három évben még nem. A negyediktől is csak potom összeget kell befizetniük. Ez egyszerűen nevetséges! Horváth Dóra azt is kiszámolta, hogy arányaiban olyan mértékű ez a bérleti díj, mintha valaki egy ötven négyzetméteres lakást mindössze havi kétezer-ötszáz forintért bérelne.

Mi lesz azokkal a diákokkal, akiknek a szülei nincsenek anyagi helyzetben, hogy havi kétszázezer forintért taníttassák őket?

Akkor nincs más megoldás, el kell vinniük onnan a gyerekeket. A polgármester úr is megmondta, hogy aki nem tud fizetni, keressen más iskolát. Ez azt jelenti, hogy a szomszédos utcából például (ahová eddig csak átsétált a gyerek) Gazdagrétre kell kocsival szállítaniuk a diákokat. Különösen rossz helyzetbe kerülnek azok a nagycsaládos szülők, akiknek az egyik gyermeke odajár Farkasrétre. S azért azt tegyük hozzá, össze sem hasonlítható egy lakótelepi iskolával ez a farkasréti intézmény!

Hogyan tovább akkor?

Ahogy mondtam, a kétszázezres tandíjat nem minden szülő engedheti meg magának, ezért el kell vinnie a gyereket. Ez könnyen eredményezheti az iskola kapacitásának kihasználatlanságát. Előre lehet látni, mi lesz a sorsa az iskolának: teljesen le fogják zülleszteni!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását