2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mi lesz veled, iskola?

Elképzelhető, hogy alapítványi fenntartónak adja át jövő ősztől a Farkasréti Általános Iskolát a XI. kerület. Újbuda képviselőtestülete szerdán dönt arról, hogy kezdeményezik-e a tárgyalásokat az eddigi egyetlen jelentkezővel. A szülők szerint semmi nem g
2007. december 18. kedd 20:13 - Hírextra
A 75 éves iskolának jelenleg 580 diákja van, és több mint 70 tanárt foglalkoztat. Az intézmény oktatási színvonala és kedvező adottságai - három tornaterme, illetve tanuszodája - miatt különösen népszerű, évek óta túljelentkezés van. Bár az Alapítvány a Pasaréti Gimnázium Létrehozására és Működtetésére két hónappal ezelőtt jelezte az önkormányzatnál szándékait, a kerület csak múlt pénteken tájékoztatta a szülőket az elképzelésekről.

A tervek szerint az alapítvány 50 évre venné át a bérleti jogot az önkormányzattól. Az első három évben nem fizetne bérleti díjat, azután 5, majd 10, 15, végül (a hetedik évtől) 20 millió forintot fordítana erre. Az önkormányzat az átvétel feltételéül szabná, hogy a következő négy évben 240 millió forint jusson az épület rekonstrukciójára, a már felvett diákokat pedig az eddigi tantervnek megfelelően, tandíjmentesen oktassák.

Az iskolába járó gyerekek szülei kedden nyilvános tiltakozó akciót szerveztek az ellen, hogy az intézmény fizetős, alapítványi iskola legyen. Kedden délután a kerület alpolgármestere
beszélt a csaknem ötven szülővel. Bács Márton a Független Hírügynökségnek elmondta: a régió három iskolájába - a Farkasréti mellett a Csíki-hegyek úti és a Törökugrató Általános Iskolába - járó gyerekek két iskolában is elférnének. Az önkormányzatnak ezért választania kellett: vagy bezár egy intézményt a háromból, vagy alapítványi fenntartónak adja át az egyiket.

A két gazdagréti iskola panelházak szomszédságában van, nem lenne vonzó a magánbefektetők számára. Hiába 100 százalékos a farkasréti iskola kihasználtsága, a kerület kénytelen volt ezt választani - mondta az alpogármester. Hozzátette: szerdán csak arról döntenek, érdemes-e számításba venni az alapítvány ajánlatát vagy sem. Ha igen, akkor a szervezetnek részletesen is ki kell dolgoznia az elképzeléseit.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását