2024. május 5. - Györgyi

Tiltakoznak a tervek ellen

Összesen hét önkormányzati szervezet - köztük a Molnár Gyula szocialista, Wekler Ferenc szabad demokrata és Kósa Lajos fideszes politikus által vezetett érdekképviselet - tiltakozik a kormány 2008-ra tervezett önkormányzati béremelésével kapcsolatban.
2007. november 30. péntek 20:44 - Hírextra
A szervezetek szerint a jövő évi költségvetésben nincs meg az ajánlott 5 százalékos béremelés fedezete, így ez az önkormányzatok helyzetét ronthatja tovább - jelentette ki pénteken Budapesten Kósa Lajos Debrecen polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A fideszes városvezető emlékeztetett: az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács előtt eredetileg a kabinet 4 százalékos béremelésre tett ajánlatot és erre el is különített céltartalékként 40 milliárd forintot. A tárgyalások idején azonban 5 százalékos béremelésről állapodtak meg, de a kormány nem emelt a 40 milliárd forintos kereten. Éppen ezért a hét szervezet egyike sem írta alát a megállapodást a kormánnyal és az önkormányzati dolgozók szakszervezeteivel.

Kósa Lajos pénteken hangsúlyozta: nem látják, hogy a 40 milliárd forint elég lenne az 5 százalékos bérfejlesztésre, így a fennmaradó 10-12 milliárd forintot, valamint a kötelező pótlékok emelkedésének ugyanekkora terheit a településeknek kellene előteremteniük. Csakhogy Kósa Lajos szerint ez az önkormányzatok jelenleg is feszített helyzetében tulajdonképpen lehetetlen.

Debrecen polgármestere úgy véli: egyes településeknek jövőre választaniuk kell, hogy bért emelnek, vagy például iskolát üzemeltetnek.

Kósa Lajos hozzátette: az önkormányzatok képviselői nem tudnak sztrájkolni, azonban a megállapodás hiánya "felégetheti a kormány és az önkormányzatok közötti együttműködés feltételeinek utolsó pallóit is."
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását