2024. május 5. - Györgyi

Molnár Gyula: Elfogadhatatlan Gyurcsány javaslata

Az MSZP-frakció polgármester tagjai jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartják a polgármesteri összeférhetetlenségre vonatkozó javaslatot - mondta Molnár Gyula, az MSZP országgyűlési képviselője, a XI. kerület polgármestere hétfőn.
2007. október 15. hétfő 19:28 - Hírextra
Daróczi Dávid az MTI-nek azt mondta: a kormányfő az eredeti javaslat bővítésével és gazdagításával egyet tud érteni, és támogatja a szocialista frakció polgármestereinek ilyen irányú javaslatait.

A polgármesterek álláspontja egyértelmű abban, hogy a közélet tisztaságát célzó csomag részeként a polgármesteri és a parlamenti képviselői összeférhetetlenség kérdésének felvetése nem szerencsés, elfogadhatatlan - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Molnár Gyula.

A kormánypárti politikus elmondta: kezdeményezik, hogy a csomagból kerüljön ki ez a javaslat, és hogy induljon egy újabb egyeztetés egy közjogi csomagról, amelynek része lenne az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás, illetve a kisebb parlamentre vonatkozó fideszes elképzelés is.

Kisebb parlamentben lehetségesnek látjuk, hogy teljes egészében főállású képviselők legyenek - hangoztatta. Hangsúlyozta, javaslatuk nem valami helyett, hanem valami mellett van, többletet jelent.

Molnár Gyula hozzátette: azt is javasolják, hogy az összeférhetetlenség hatálybalépésekor jöjjön létre egy önkormányzati tanács. A testületnek egyetértési joga lenne a kormány és a parlament önkormányzatokat érintő döntéseinél - fejtette ki. A tanács tagjai polgármesterek, helyi képviselők lennének, vezetője választott tisztségviselő lenne - közölte.

Arra a kérdésre, a miniszterelnök mennyire nyitott a javaslatokra, Molnár Gyula azt mondta: a múlt héten többször egyeztetett erről a kérdésről a kormányfővel, aki pontosan látja, mennyire fontos ez a kérdés.

A szocialista polgármester kijelentette: azzal egyetértenek, hogy a parlament fogadja el a közélet megtisztítását célzó javaslatokat, és amennyiben ez nem történik meg, népszavazás legyen róla.
A XI. kerület polgármestere szerint a legnagyobb probléma az, hogy nagyon sokan úgy gondolják, a két funkció betöltése okoz problémát. Mi úgy látjuk, hogy a két fizetés okozhat bizonyos problémákat - fűzte hozzá.

A tárgyalások során végig azt képviseltük - folytatta - , hogy az összeférhetetlenségre vonatkozó szabályozás hatálybalépésig a polgármester képviselők csak egy jövedelemmel rendelkezzenek.
Molnár Gyula megfogalmazása szerint a polgármesterek nemcsak településük nagykövetei a parlamentben, hanem képviselői az önkormányzatok ügyének.

A szocialista képviselő szerint a hangulat "békés, nyugodt, kiegyensúlyozott" a frakcióban. Mint mondta, a szombati szavazást egy vita első állomásának tekintik. Egy másik kérdésre, miszerint ha a törvényjavaslat nem változik, akkor a polgármester képviselők nemmel szavaznak-e, a politikus közölte: erről még nem beszéltek, meg kell várni, milyen törvényjavaslat készül.

Véleménye szerint nem lenne szerencsés az összeférhetetlenség 2011-es hatályba lépése.
Arra a kérdésre, hogy legitimnek tartja-e a frakció szombati döntését, amelyet kevés képviselő támogatott, Molnár Gyula elmondta: a frakciószabályzat szerint a jelenlévő képviselők többsége hozhat döntést, szombaton 48-an mondtak igent. (Az MSZP-frakció 190 fős).
Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek elmondta: a kormányfő az eredeti javaslat bővítésével és gazdagításával egyet tud érteni, és támogatja a szocialista frakció polgármestereinek ilyen irányú javaslatait.
Hozzátette: ugyanígy nyitott arra, hogy egy szélesebb demokrácia-csomagot dolgozzanak ki, aminek része lehet a mainál kisebb parlament, az ehhez igazodó új választási rendszer és a polgármestereken túlmutató összeférhetetlenségi szabály-együttes.

Kiemelte, a "köztisztasági csomagnak" többsége van az MSZP-ben és a frakcióban is. Az ország többsége is támogatja ezt a programot - hangsúlyozta. Daróczi Dávid úgy látja: minden, a dolog felpuhulásáról szóló információ csupán a vágyálom, a miniszterelnöknek se oka, se szüksége nincs engedni.

A politikai tesze-toszaság ellen egy garancia van: a népszavazás Damoklész-kardja, de a miniszterelnök elsősorban megoldást akar, nem népszavazást - közölte a kormányszóvivő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását