2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Vona menjen Botswanaba!

Elküldjük Vonát Botswanaba! Nézze csak meg mekkora nagy fejetlenség uralkodik ottan. De egy szafari Becsuánaföldön Orbánnak sem ártana.
2010. április 18. vasárnap 16:00 - HírExtra
"Csak poén volt"

A Jobbik elnöke vasárnap esti beszédét a szavazások körüli fejetlenséggel kezdte. „Ilyen még Botswanaban sem fordulhatott volna elő”- méltatta a kampánycsend körüli hercehurcát Vona. Hogy mire gondolt pontosan, nem értjük. Lehet, hogy poénnak szánta és fogalma sincs róla, Afrika melyik zugában hogyan rejtőzködik a korábban Becsuánaföld néven ismert ország. Jól hangzik, nesze neked Magyarország, még „azok a ” botswánok se „rontják el” a választást ennyire.

Hát Gábor belenyúlt! Akár szándékosan, akár nem, megtalálta a követendő példát Magyarországnak. Javasolnánk neki, hogy a választásokon megviselt porhüvelyét egy botswanai szafari keretében szellőztesse át, a javára, sőt, a mi javunkra válhatna. Legjobban annak örülnénk, ha Orbán Viktort is magával vinné az afrikai országba.

  A Jobbik elnökét közvetve értük el, Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatóján keresztül. Kérdésünkre, mely szerint tudatosan emlegette-e Botswanat vasárnap esti beszédében, vagy csak a móka kedvéért vette szájára az afrikai ország nevét, kis tanakodás után a következő választ kaptuk: „Csak poén volt. Nem a botswanai belpolitikai helyzet kimerítő ismeretében beszélt Gábor.”

Pedig de jól tette volna a pártelnök, ha mégis a botswanai belpolitika helyzet kimerítő ismeretében süti el csapnivaló poénját.

Lássuk csak, miért!? Dr. Csaba Lászlóval a CEU közgazdász professzorával beszélgettünk

Botswana elmúlt 20 évéről és jelenéről.

Becsuánaföld
Botswana (régebbi nevén Becsuánaföld) kontinentális helyzetű állam Afrikában, tengerrel nem határos. Délen a Dél-afrikai Köztársaság, nyugaton Namíbia, északon Zambia, északkeleten pedig Zimbabwe határolja. Gazdasága erősen kötődik déli szomszédjáéhoz; mezőgazdaságában a szarvasmarha-tenyésztés, iparában a bányászat a legjelentősebb.
Államformája köztársaság, fővárosa Gaborone. Az Egyesült Királyságtól 1966 szeptemberében függetlenedett. Pénzneme a Botswanai Pula.
-Botswana történe egészen egyedülálló. Az országban a gyémántbányászaton kívül nem történt semmi. Mindenki azt gondolta volna, hogy úgy járnak, mint a többi afrikai ország: jön egy korrupt elit, ami mindent szétlop. Ugye minél több a természeti kincse egy afrikai országnak, annál nagyobb a szegénység. Zimbabwe, Zaire, Kongó, nem mondom tovább, mert az ember csak elkeseredik…

-Botswanaban nagyon szigorúan működő angolszász intézményi rendszert alakítottak ki, amely alapvetően egy párt uralmára épül. Van ugyan ellenzék, de a körülmények azért afrikaiak. A piacgazdaság azonban működik, nagyon szigorú költségvetési szabályokat vezettek be. Antiinflációs politikát gyakorolnak, az állam nem vehet fel hitelt, ennek megfelelően van egy beruházás orientált gyakorlat, korrupciómentes államigazgatással.

-Az ország az elmúlt két évtizedben 6-7 százalékos gazdasági növekedést tudott felmutatni kiegyensúlyozott költségvetés mellett! Ez különösen szembeötlő, hiszen ott a környéken senkinek nem mennek a dolgai. Még Dél-Afrika sem áll jól, pedig lényegesen fejlettebb ország fejlettebb intézményrendszerrel és emberi tőkével.

-E tekintetben Botswana nagy példája annak, hogy a szigorú költségvetési politika és a gazdasági szabadság társítása jelentős eredményeket tud hozni egy elmaradott országban is.
Teljesen egyedülálló e tekintetben Botswana az afrikai kontinensen. A nem korrupt államháztartást nem lehet elégszer hangsúlyozni.

-A szokásos ellenérv, hogy ez egy gyémántexportáló ország. Ez nem állja meg a helyét, mert azok az országok, ahol ilyen könnyen elérhető kincsek vannak, a „nyersanyagátok” jelenségével küzdenek. Ez annyit tesz, hogy egy kisebb csoport kisajátítja és megpróbálja lerabolni a nyersanyagkészleteket, vagy 2-3 klán vív fegyveres harcot az értékes ásványokért és ezért szétesnek ezek az államok. Vegyük csak Szomália, Szudán vagy Kongó példáját.

-Egy ilyen helyzetben igen jelentős eredmény az, hogy egy ország , amelyik egyébként nagyon alacsony szintről indult és szegényen, 20 év után 6-7 %-os gazdasági növekedést tud produkálni kiegyensúlyozott költségvetéssel és árstabilitással. Jól mutatja, hogy nem a nyersanyagkészlet és a földrajzi helyzet, hanem az intézményrendszer és a gazdaságpolitika az, ami az eredményeket hozza.

Ez elég egyértelmű üzenet a számunkra! Ráadásul még azt sem lehet elmondani, hogy Botswanaban már a középkorban is nagyon fejlett volt a tőkepiac, mert ez nem igaz.

-A siker titka a politikai vezetésben rejtőzhet. Ha egy országban van értékrendek mellett elkötelezett politikai vezetőség és meg is valósítja az elképzeléseit, akkor hosszabb távon reális távlat a csoda, mint ezt mutatja Botwana, vagy Szingapúr példája. Az ázsiai szigetország is a semmiből indult. 4 évtized alatt a fedetlen csatornák országából Kelet-Ázsia központjává fejlődött.

-Nincs olyan történelmi determináció, hogy ha egyszer valaki elbukik, akkor örökkön-örökké alulról fogja szagolni az ibolyát. Van kitörés, meg lehet haladni a pályafüggőséget.
Forrás: hirextra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. április 18. 17:07
Mesterházy, Lendvai, Gyurcsány illetve az MSZP teljes vezérkara utazhatna az Antarktiszra. Ott szembesülhetnének a 8 éves munkájukkal: a nagy semmit könnyebb feltérképezni...
csonti01
2010. április 18. 17:03
Vona úr nem csak ennek nyúl mellé.Mindaz amit ígér,mond,a sok elégedetlen ember gőzkiengedésére szolgál csupán.Nem gondol a sok félrevezetett arra, hogy amíg kapitalista rendszer van nálunk, addig bizony üres hőzöngés amit ígér.A sok el és leszámoláshoz neki hű szervezetek,bíróságok kellenek,ha csak nem szóbeli népítélettel akar a lámpavas alatt ítélkezni.Van veszélye, hogy így lesz ha így folytatják,merthogy kicsúszik a kezéből az irányítás, és a sok feltüzelt híve így cselekszik.De akkor ő mossa kezeit mentelmi jogában törülközve.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását