2024. április 30. - Katalin, Kitti

A Jobbik színvak

A Jobbik az elszámoltatásban "színvak", számára a számonkérés a legfontosabb feladat, függetlenül attól, hogy egy ügy melyik párthoz köthető; a párt ezért a Fideszhez hasonlóan 10 plusz 1 korrupciógyanús ügyben kezd vizsgálatot - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke szerdán, az MSZP budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján.
2010. április 7. szerda 15:26 - HírExtra
Vona Gábor szerint a számonkérés a magyar társadalom elemi és jogos érdeke, de ennek megtörténte után olyan törvényi környezet kialakítására van szükség, amely a jövőben lehetetlenné teszi, hogy a politikusok ismét a magyar társadalom ellenségeivé váljanak.

Ezen törvényalkotó feladatnak a részei a Jobbik programjában is megtalálhatók, köztük a mentelmi jog eltörlése, a politikusbűnözés minősített esetté nyilvánítása, a parlamenti képviselők végkielégítésének eltörlése, a vagyonosodási vizsgálatok bevezetése, valamint a titkosítások feloldása - fejtette ki Vona Gábor.

A Jobbik elnökének sajtótájékoztatóját a helyszínen figyelemmel kísérő Budai Bernadett MSZP-szóvivő az esemény után az újságíróknak elmondta: furcsa látni, amikor a Jobbik próbál rálicitálni a Fideszre. A kormánypárti politikus szerint az MSZP nyugodtan áll minden vizsgálat elé, hiszen a "szekrényben nincsenek csontvázak, minden gazdasági adat hozzáférhető".

Volner János, a Jobbik rendvédelmi miniszterjelöltje szerint a Fidesz és az MSZP "veszekedésekkel, nem ritkán személyeskedéssel" egy "látszat színházat" rendez a parlamentben, miközben a háttérben "nagykoalíciós mutyikat" kötnek az állami pénzek eltüntetésére.

A politikus az összesen 11 korrupciógyanús ügy között elsőként említette a Margit-híd felújítását, szerinte ugyanis az eredeti költségek MSZP és Fidesz által is megszavazott megötszörözése egy "tipikus nagykoalíciós mutyi üzlet".

Második kivizsgálandó ügynek az "első esethez nagyon hasonló" Megyeri híd építését nevezte, amelyet a politikusok által a helyi lakosság tiltakozása ellenére is megvalósítani kívánt pátyi golfpálya ügye követett.

A jobbikos politikus negyedikként az Orbán-kormány idején privatizált 12 állami gazdaság esetét említette, következőként pedig az V. és XII. kerületi gyanús önkormányzati ingatlaneladásokat nevezte meg.

Volner János az eredetiségvizsgálattal foglalkozó, de különösen nagy értékű adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett Eclipse Zrt. ügyét is a kivizsgálandó, "több politikai színezetű" esetek közé sorolta, a társaságnál ugyanis - mutatott rá - Pintér Sándor volt belügyminiszter lánya is dolgozott.

A gyanús esetek között említette még az Ikarus és a Videoton, valamint a Máv-Cargo privatizációját, továbbá a budapesti parkolási cégekhez köthető visszaéléseket és a Grippen vadászgépek beszerzését.

A plusz egy ponthoz az összes autópálya- és hídépítés sorolható, mivel ma Magyarországon jellemzően két-háromszoros áron épülnek ezek a beruházások - fűzte hozzá Volner János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását