2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):
Illés Zoltán a Terézváros fideszes jelöltjeként közel kétszer annyi szavazatot kapott, mint a szocialista Hatvani Csaba. Ám egyelőre nem nyerte meg a körzetet, ráadásul ellenfele visszalépett a harmadik helyezett LMP-s induló javára...
2010. április 14. szerda 12:30 - Pénzes Dávid
Mit szól az eredményekhez?

Nagyon megtisztelő rám nézve, hogy a választópolgárok majdnem ötven százaléka azt mondta, legyen politikai és személyi változás a hatodik kerületben. 209 szavazat hiányzott, hogy eredményes is legyen a forduló. Örülök, hogy a választópolgárok közül nagyon sokan jöttek el – igaz, kevesebben mint négy éve.

Minek tudja be azt, hogy az MSZP-s Hatvani Csaba fele annyi szavazatot kapott, mint ön, azaz nagyon leszerepelt? (Hatvani Csabával készült interjúnket itt olvashatja)

Ezek a számadatok azt mutatják, hogy nemcsak azok szavaztak rám, akik korábban is, hanem olyanok is, akik más pártra adták annak idején a voksukat. Ők a mostani helyzetben úgy gondolják, a Fidesz jelölte az, aki szakmaiságánál fogva tudja képviselni a közös célokat az Ország Házában.

Minden egyes mandátum, amit a Fidesz képviselői kapnak, esélyt és lehetőséget ad a közös nemzeti ügyek egyre határozottabb képviseletére. A terézvárosiak érdeke, hogy a politika mostantól az embereket képviselje, és ahogy Orbán Viktor mondta gazdasági növekedési pályára állítsa az országot. A most megkapott erős politikai felhatalmazás – amit reméljük a második fordulóban is megkapunk – erre lehetőséget teremt.

Mégis érdekelne, hogy a saját munkájának, vagy az MSZP elmúlt nyolc évének tudja be az ilyen nagymértékű változást a szavazatokban (négy éve hajszállal, de lecsúszott a mandátumról)?

Dr. Illés Zoltán
A Fidesznek 1994 óta vagyok a tagja. 1991-ben indultam először időközi országgyűlési képviselőválasztáson.1994-ben ismét lehetőséget kaptam, a főváros II. kerületében az országgyűlési képviselőválasztáson mérettethettem meg magamat. A nagypolitikát érintő, legaktívabb időszakom a párton belül, kétségtelenül 2003-ig, ahhoz a 9 évhez köthető, amíg az egyik alelnöki posztot töltöttem be. Megtisztelő feladat, nagy kihívás, jó csapat munka volt! Büszke vagyok ezekre az évekre. A pozíció – a legszerényebbtől a legelismertebbig -, számomra mindig azt a többletet jelentette és jelenti, mellyel intenzitást, lendületet lehet adni a képviselt, általam felvállalt ügyeknek. 1998-tól 2006-ig, listáról bejutva, két parlamenti cikluson keresztül, legjobb tudásom szerint, a környezet-, természet-, és állatvédelem ügyét képviseltem az ország házában. 1998-2002 között a kerület önkormányzati vezetőjét is és a képviselőtestületi többséget is mi adtuk Terézvárosban. Erre az időszakra is nagyon szívesen emlékszem vissza! A kerület ügyei jó mederben haladtak, volt perspektívája, iránya, elve a fejlődésnek.
Én ugyan önkormányzati képviselő lettem 2006 októberében, de lemondtam a képviselőségemről a társaim javára, mert veszítettem a polgármesteri választáson és akkor úgy éreztem ez a helyes. Ettől függetlenül azóta is dolgozom önkormányzatban: a gazdasági, és a vagyonkezelői bizottságban külsős tag voltam, illetve munkálkodtam egy területfejlesztéssel, városépítéssel foglalkozó cég igazgatóságában. Ezek miatt minden egyes ágát-bogát ismerem a kerület életének.

A mostani eredményben nagymértékben közrejátszott, hogy az MSZP nem hallotta, az emberek vágyát, kívánságát, és azt hogy másfajta hozzáállást várnak el a vezetőiktől a köz ügyeihez, gondoljon például a kerületi korrupció-gyanús ügyekre. Így végül is sajnos a szocialisták saját maguknak tudhatják be a nagy különbségű vereséget.

A másik ok lehet az is, hogy a kerület ügyeiből kifolyólag elég sokat szerepeltem a médiában: itt láthatták az emberek, hogy én mit tennék az éjszakai vandalizmussal szemben, mit gondolok a csendrendeletről, a Nagymező utcai fákról, vagy a Hunyadi téri piac megújulásáról.

Mi lenne a legfontosabb dolog, amit a kerület képviselőjeként megváltoztatna?


Egy kerületi képviselő nem tud annyit tenni a kerületért, mint egy polgármester. De az tény, hogy mint fideszes képviselő, jó helyzetben leszek, mert a Fidesz alakít kormányt. Ezért a terézvárosi emberek ügyében fel tudok vállalni számos dolgot, ilyen például a zöld területek növelését a kerületben. Ehhez rendelkezésre állnak uniós és kormányzati pénzek is. A másik lényeges ügy a városrész rehabilitációja. Így például a tervezett kormányzati negyed helyén támogatnám egy múzeumi negyed kialakítását – ez benne is van a Fidesz fővárosi programjában.

Ezen túl szeretném, ha a kerület vonzó lenne a családosok számára is. Ehhez családtámogatási és szociális programokat is el kell indítani. Szeretném arra ösztönözni a fiatalokat, hogy a kerületbe költözzenek, például bérlakás-programmal, amit az állam finanszírozhatna meg. De szeretnénk új óvodákat, bölcsődéket építeni, hogy ezzel is ösztönözzük a fiatalokat a letelepedésre.

Ezek már inkább a polgármesteri jogköröket érintik…

Így van. Ezért ezek csak akkor lehetnek igazán aktuálisak, ha polgármester jelölt leszek. A dolgok mai állása szerint ez várható. Így tehát amiket az imént említettem, akkor lehetnek valóban eredményesek, ha a képviselőség mellett polgármesterként is tudnám a kerületet vezetni.

Jelenleg azonban még szocialista Verók István a polgármester. Vele milyen viszonyt tud elképzelni, mint a kerület parlamenti képviselője?

Egyáltalán nem lehetetlen az együttműködés. Hiszen most úgy tűnik, hogy személyemben lesz egy fideszes parlamenti képviselő, aki a kerületnek tud projekteket hozni. Az együttműködés így az állampolgárok érdekében történne. Hangsúlyoznám, hogy az idei őszi önkormányzati választáson már nem Verók István a szocialisták polgármester-jelöltje, hanem Hatvani Csaba. (Ezt az érintettek cáfolták: a szocialista jelölt Verók István - a szerk.)

Arról van már információja, hogy lesz-e külön környezetvédelmi tárca, és mi lehet benne az ön szerepe?


A második forduló előtt nem lehet erről igazán mit mondani, hiszen a választópolgárok döntése fogja kialakítani a végleges erőviszonyokat. Ez pedig befolyásolja a kormányzati szerkezet kialakítását is. A személyi kérdésekről pedig a miniszterelnök úr tesz bejelentést a választások második fordulója után.
***

Már az interjú után érkezett a hír, hogy Hatvani Csaba visszalépett a képviselőjelöltségtől, s az MSZP az LMP-s jelöltet támogatja a szavazás második fordulóján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását