2024. március 19. - József, Bánk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Bajnai megtalálta a megoldást: nem kell ember!

Hétfőn tárgyalja a Parlament a családtámogatások megreformálását. A kormány terve azonban nem a reform, inkább a tökön rúgás kategóriájába tartozik. Sőt, azt is mondhatnánk kiherélés, a nemzőképesség direkt megszüntetése.
2009. május 28. csütörtök 13:09 - Pénzes Dávid
A Bajnai-kormány terve a következő: két évig nem emelik a családi pótlék összegét, azaz befagyasztják, bármennyire is meglódul az infláció (ami bizonyosan várható), valamint két évre lerövidítik a gyermeknevelési támogatások idejét. Igaz, az óvodai férőhelyek számát is növelni szeretnék, hogy a szülők mielőbb visszatérhessenek a munkába – hogy aztán ott újra adófizetőkké váljanak.

Szép terv, hiszen így az állam kiadásait két oldalról is csökkenteni lehet. Egyrészt kevesebb ideig és jóval kevesebbet is kell az államkasszából kifizetni a gyermeknevelő családok számára, másrészt eddig jóval kevesebb gyerek is fog születni, akik miatt majd fizetni kellene. Merthogy a demográfusok szerint ez fog bekövetkezni.

Volt már példa


Morvayné Bajai Zsuzsanna, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökhelyettese
„A családi pótlék tervezett befagyasztása - ha az infláció nem lesz nagyobb - a tervek közül talán még a legkevésbé fájdalmas. Az egyik legnagyobb probléma az, hogy mindeddig nem vonták vissza azt a szándékot, hogy a családi pótlékot a szülők adóalapjába tegyék, adóterhet nem viselő járandóságként kezeljék. Ez súlyos hiba, ugyanis nem jelent mást, mint hogy ezzel azonos bruttó jövedelmű keresők közül annak lenne kisebb a nettó bére, akinek gyereke van, és minél több a gyereke, annál kevesebb pénzt vihetne majd haza.”
Számtalan összetevő határozza meg egy fiatal pár gyermekvállalási hajlandóságát, ebben benne van az állami támogatások változása is. Bokros Lajos kőkemény megszorító csomagja után, mely egy mozdulattal törölte el a GYED-et, kimutathatóan kevesebb gyerek született. Majd az Orbán-kormány döntése után, mely visszaállította ezt a szociális intézményt, a születések száma megnőtt.

Régóta tudjuk, hogy az ország katasztrofális állapotban van gyermekvállalási hajlandóság tekintetében. Tudjuk, hogy folyamatosan csökken a népesség. Bajnaiék mégis úgy gondolják, a családoktól kell elvenni azt a kis pénzt, amit gyerekvállalásra költenek, őket kell megsarcolni, mondván: mindenkinek ki kell vennie a részét a válságból való kilábalásból. (Abból a válságból, amibe éppen az elmúlt hét év szocialista kormányai vitték bele az országot.)

Csak egy kicsi észt!


Itt valójában nem is ez a megdöbbentő. Sokkal inkább a hihetetlen szemellenzőség, a szakmai kétbalkezesség vagy még inkább dilettantizmus. Hiszen ezek a szerencsétlenek ott a bársonyszékekben nem tudják azt az alapvető igazságot, hogy az ország vagyonát az emberek teremtik meg. Ha nincs ember, nincs vagyon – még ravaszsággal, erkölcstelenséggel, vagy az előző rendszerből megmaradt ismertség kihasználásával sem.

De nézzük a másik oldalt! Mi van akkor, ha támogatjuk a gyermekvállalást? Logikusan több gyerek fog születni. Ha több gyerek születik, akkor a család fogyasztása megnő. Pelenka, gyerekjáték, tanszerek, citromfagyi, kirándulások, nyaralás stb. Ezekből mind befolyik az ÁFA (amit szerencsésen épp most emelt meg a Bajnai-kormány), és a kereslet is emelkedik. Ez élénkíti a gazdaságot.

A legjobb befektetés

Bármennyit is fizet ki az állam havonta egy gyermek után egy családnak, az bizonyosan nem éri el végül azt az összeget, amit aztán ez a gyermek és családja fog visszafizetni különféle adók, meg illetékek formájában. Mondhatjuk: a legmegtérülőbb befektetés a gyermek (az ember).

Ezután a gyerek felnő, kitanul valamilyen szakmát és ideális esetben a társadalom tagja lesz, mint adófizető állampolgár, sőt mint termelő egyén, aki a GDP-hez hozzá adja a maga ilyen vagy olyan tudásából származó munkáját: egyszóval értéket teremt. Meg jó esetben teremt további kicsi állampolgárokat, aki ugyanezt az utat járhatják be.

Magyarán tisztán közgazdasági szempontból is megéri, hogy állami támogassuk a gyermekvállalást. Persze nem mindegy, hogy hogyan. Az alanyi jogon járó támogatásokról nyilván valóan át kell térni az adókedvezményekben megtestesülő segítségre.

Hiszen ne zárjuk be a szemünket: pontosan tudjuk, hogy sokan csak azért vállalnak babát, mert ezért az állam pénzt ad nekik, miközben dolgozni nem mennek el. Ez nem tartható fent, ezért kézenfekvő az a megoldás, hogy gyermekvállalás esetén inkább a dolgozó embert segítsük, egy erőteljes SZJA csökkentéssel, mint a henyélőket.

Ki téved?

Persze lehet, hogy Bajnaiéknak van igazuk. Lehet, hogy tényleg az a jó, ha minél kevesebb gyermek születik. Lehet, hogy az a megoldás a jelenlegi gazdasági helyzetre, hogy lecsökkentjük a népesség létszámát. Lehet, hogy így most megspórolunk valamennyit magunknak, meg persze nekik, akik aztán ezeket a megspórolt pénzeket lenyúlják.

Lehet, hogy az egész országot el kéne adni, a földet, a vizet, az állatokat, az ezer év alatt létrehozott értékeket, meg a benne lévő embereket is. Így több pénze lenne az államnak.

De az is lehet, hogy nem az állampolgárokon kellene spórolni, hanem Bajnai Gordonon és az összes miniszterén. Belőlük talán kevesebb is elég lenne.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

lelem
2009. május 25. 22:28
Jönnek a bevándorlók! Mit gyerekek?
Az már más tészta, hogy azok tovább is mennek, nem ide jönnek, hanem nyugatra!!
ÚGY HOGY MÉGIS CSAK GYEREK KELL, KEDVES KORMÁNYATYÁK!!!!!!!Ahhoz pedig jószívű intézkedések!!!!!!!
Jack London
2009. május 25. 22:01
Egyetértek a cikk minden megállapításával! És "szamuráj" véleményével is: a családi pótlék csak akkor járjon, ha a szülő dolgozik, vagy munkanélküli ellátásban részesül. Ne azért sz..ja a gyerekeket sorba, hogy az értük járó pénzből megéljen és ne kelljen dolgozni...lásd "etnikum".
imre608
2009. május 25. 22:00
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását