2024. március 19. - József, Bánk

Bajnai és a világklasszisok

Világraszóló magyar sikerek magyar világklasszisoktól - így jellemezte Bajnai Gordon miniszterelnök a Bolyai-díjasokat az idei díjátadó ünnepségen mondott beszédében vasárnap este.
2009. május 24. vasárnap 20:31 - HírExtra
A kormányfő szerint a Bolyai-díj a rendkívüli teljesítményekről szól, amelyeknek a szívós, kitartó, következetes, fáradságot nem ismerő, sokszor egy egész életen át tartó kemény munka az alapja. Véleménye szerint a Bolyai-díj olyan emberi teljesítményeket mutat fel Magyarországnak, melyek messze túlmutatnak egy-egy szűk szakma eredményein. Olyan magyar teljesítmények ezek, amelyek az egész világot gazdagítják, példák, amelyek Magyarország önbizalmát megerősíthetik és megalapozhatják - hangoztatta a kormányfő.

Úgy fogalmazott: a történelem során nemzetek időnként rendkívüli, nehéz helyzetekbe kerülnek és ilyenkor minden nemzetnek meg kell találnia mibe kapaszkodhat, mire alapozhatja a kilábalást.

Bajnai Gordon szerint a kilábalást lehet alapozni a rendkívüli teljesítményekre, arra, hogy talán egyre többen vállalnak felelőséget az országért és Magyarország ismét megtalálhatja önbizalmát.

A kormányfő a díj alapítóit is méltatta. Példamutatónak és tiszteletreméltónak nevezte, hogy néhányan a rendszerváltás nyertesei közül magánvagyonukból alapították az elismerést. Tudták, hogy a siker kötelez és egyben felelősséget is jelent azért a társadalomért, amelytől egy kicsit talán többet kaptak, mint mások - vélekedett.
Hangsúlyozta: Magyarországnak jó lenne, ha ezekben a nehéz órákban többen felismernék, hogy szükség van a társadalmi szolidaritásra, és azoknak a gesztusaira, akik a társadalom sikeresebbjei közé tartoznak.

Bajnai Gordon szerint a Bolyai-díjasok, és az elismerés alapítói abban is példát mutatnak: miként lehet véghezvinni azt a feladatot, hogy meglévő világunkat megújítsuk, átalakítsuk annak érdekében, hogy megőrizhessük, amit Magyarország eddig elért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását