2024. március 19. - József, Bánk

Adótrükkök, amiről a kormányzat hallgat

Az adóreformnak nevezett bejelentéseket a kormány minden szinten magyarázza, ám egy valamiről csönd van. Pedig az EVA öt százalékos emelése nagyjából százezer embert érint az országban.
2009. május 25. hétfő 07:29 - Pénzes Dávid
"A cél az, hogy akik a munkájukból élnek, több jövedelemhez jussanak, legyen jobb esélyük jobb életminőségre, és akár félre is tehessenek belőle" - magyarázta Oszkó Péter, pénzügyminiszter. Majd hozzátette, a kormány tervei szerint az átlag jövedelemmel rendelkezők másfél havi plusz nettó jövedelemhez juthatnak jövőre.

No, kérem ez a szemenszedett hazugság. Persze nem a cél, amit megfogalmazott – mert az nemes – hanem, hogy ez valóban megvalósul. Hiszen mint kellemes fingtól az ember, úgy szabadul meg Oszkó Péter csöndben és halkan az EVA-tól. Miközben a vagyonadó-ingatlandó háborúja tematizálja a médiát, addig az EVA megszüntetéséről szinte senki nem beszél. Pedig a 25 százalékos EVA kulcs 30 százalékosra való feltupírozása gyakorlatilag annak megszűnését jelenti.

Kik ezek?

Az adócsomag
A 2010-es adócsomag szerint a jelenlegi 25-ről 30 százalékra nőne az eva-kulcs - ez azt jelentené, hogy bevezetése óta a duplájára nőne. A változással az eva szabályai szerint adózó vállalkozók idén kicsit jobban, jövőre azonban rosszabbul járnak. A jelenlegi rendszerben nettó százezer forintból - csak a 20 százalékos áfával és a 25 százalékos kulccsal számolva - kilencvenezer marad a zsebükben, ami az áfa öt százalékpontos júliusi emelkedése miatt nőni fog. A növekedést jövő évtől visszavenné a kormány, akkortól ugyanekkora összegből csak 87.500 forintot vihetnek haza az evások.
Az evások ugyanúgy a munkájukból élnek, ahogy bárki más, aki a dolgozik, és fizeti az adót. Csak az evások nem szja-t, hanem EVA-t fizetnek – méghozzá sokkal megbízhatóbban, mint más adóalanyok. Tavaly például az előirányzott bevétel 99 százaléka, 166,5 milliárd forint folyt be csak tőlük az államkasszába: az evásokra megbízhatóan számíthat a költségvetés.

És ne tévesszen meg senkit, hogy az EVA vállalkozási adó. Ez csupán a neve, a gyakorlatban az evás ugyanolyan munkavállaló, mint aki alkalmazottként dolgozik. Hiszen kik is az Eva haszonélvezői? Olyanok, akiket kényszervállalkozásba kergetett a világ legpocsékabban megalkotott adórendszere. A művészek, az újságírók és általában a médiában dolgozók szinte kivétel nélkül így szerződnek. Státuszba nem veszi őket a cég, hiszen akkor a ki kellene fizetni utánuk a járulékokat. Az evások ezért maguk után fizetik ezeket, valamint leadózzák a 25 százalékot.

Előkerül a húsklopfoló

A Bajnai-rendkívül-szakértő-kormány azonban e népszerű adózási formát kívánja húsklopfolóval szétverni. Aminek az lesz a következménye, hogy maga ellen haragítja az ország értelmiségének jelentős részét. Igaz, ebből mintha már sportot csinálna a szocialista kabinet, és a „kit tudunk hamarabb és jobban magunk ellen hergelni?” versenyt szeretné több hosszal megnyerni.

Másrészt azonban lesz egy súlyosabb következménye is: az evások nem fogják tudni kifizetni a kétharmadával magasabb adót, így fogcsikorgatva kénytelenek lesznek feladni a céget. Utána pedig megpróbálhatják magukat felvetetni addigi munkaadójukhoz. De erősen megkérdőjelezhető, hogy vajon a cég (színház, médium stb.) felveszi-e majd őket, hiszen akkor fizetnie kell utánuk a járuléktengert, ami súlyos költségnövekedést jelentene.

Az EVA a szakértők szerint egy jól működő adónem, a megpiszkálásának egyetlen oka az , hogy az állam innen is több bevételt szeretne szerezni. Kérdés: mindezt milyen áron?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sylver
2009. május 25. 13:32
Erröl ennyít!!!
http://www.youtube.com/watch?v=-frJrory57E
diamond
2009. május 25. 08:37
Tisztelt olvasó!
Én az MSZP -re szavaztam, mentségemre legyen mondva, hogy ők időközben úgy váltják a butábbnál butább embereket, mint normális ember e fehérnemüt.
Szóval, az országnak van egy helye (parlamenti épület) amely vonzza a hülyéket, ostobákat. A nagyszámok statisztikája is megbukott, hisz ennyi idióta barom után már egy egy normális ember is ide vetődhetne. Ez a szerencsétlen flótás Bajnai meg az Oszkó...... Csak rájuk kell nézni. Olyan hülyék mindenhez, hogy még az utcán is csak felügyelettel mehetnek. Te barom Oszkó ! Azért maradjon több jövedelem az embereknél, hogy utána a vagyont meg tudd adóztatni? Ti azt támogatjátok, hogy az országunk, (nem a tiétek!) ejusson az idióta, nincstelen szintre. Miért idióta? Mert az olyanok csinálnak 4-10 gyereket mint Ti. Lumpik. Ehhez adjuk mi a adónkat? Születésszabályozás! Nem hallottatok róla? Miért kell az országnak egy családban 8-10 lumpi vagy cigány? Ne én tartsam el! Ha megteheti legyen családi pótlék nélkül! Sőt a negyedik után fizessen adót! Sokmindenről elbeszélgethetnénk, persze csak ha van értelme. (Ha fel tudjátok fogni!)
Persze a Fidesz sem jobb! Most röhögnek de normális gondolatok ott sincsenek.
Ha meghallgatnátok öt perc alatt évtizedeket okosodhatnátok. Persze nem könnyű a tanulás.....
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását