2024. május 6. - Ivett, Frida
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Temérdek aranykincs került elő

Aranykincsek, fegyverek és agyagedények kerültek elő Görögország északi részén, egy ókori temető feltárásakor, amelyre Pella, makedóniai Nagy Sándor szülővárosának közelében bukkantak.
2008. szeptember 11. csütörtök 16:23 - Hírextra
A nagy kiterjedésű temetőben most 43 új sírt tártak fel: a régészek szerint az elhunytakat Kr. e. 650 és 279 között helyezték itt végső nyugalomra. A leletek új információval szolgálnak a makedón királyság korai szakaszáról, amely virágkorában Nagy Sándor hódításai nyomán Indiáig terjedt.
A legérdekesebb leletek közé tartozik 20 harcos sírja, akik a késői archaikus korban, Kr.e. 580 és 460 között távoztak az élők sorából.

Némelyiküket bronz sisakban temettek el, s melléjük helyezték fegyvereiket - vasból kovácsolt kardjaikat és késeiket. Szemüket, szájukat és mellkasukat rituális célból készített vékony aranylemez borította, amelyet oroszlánok és más, a királyi hatalmat jelképező állat ábrázolása díszített.

"A leletnek komoly történelmi jelentősége van, mivel új ismeretekkel szolgál a makedónok kultúrájáról, szokásairól az archaikus korban" - hangsúlyozta Pavlosz Hriszosztomu, a nyolc éve folyó régészeti projekt vezetője.

Pavlosz Hriszosztomu szerint a sírok tanúbizonysága szerint a makedón katonai berendezésű társadalom volt, amely igen korán, már a Kr.e. VII. század második felében rendelkezett tengerentúli kereskedelmi kapcsolatokkal.

A feltárt sírokban a régészek 11 női csontvázra is bukkantak - az archaikus korban élt hölgyeket ékszereikkel - arany- és bronznyakláncokkal és fülbevalókkal temették el.Kilenc sír a későklasszikus, illetve a hellenisztikus korból, Nagy Sándor elhunyta körüli időkből származik.

Az elmúlt nyolc év alatt összesen 915 sírt tártak fel az Athéntól 530 kilométerre északra lévő Arhontikóban folyó ásatások során, a régészek becslése szerint azonban eddig ez a temetőnek csupán 5 százalékát teszi ki. A terület nyolcezer évvel ezelőtt, Kr.e. 6000 körül népesült be, s Arhontikót a Kr.u. XIV. században hagyták el lakosai.

A település, amelyhez a temető tartozott, az archaikus korban érte el virágkorát. A gazdag sírmelléklet arra utal, hogy a város egykori lakói bizton hittek a túlvilági életben és az újjászületésben. Korábbi feltárások során a sírokból aranyból készült álarcok, koronák és diadémok kerültek elő, valamint jelentős mennyiségű importkerámia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását