2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hatásos az új szer

Egy naponta egyszer alkalmazandó új pirula hatására jelentősen összezsugorodott a prosztata daganata olyan férfiaknál, akik más kezelésekre nem reagáltak - jelentették be kedden brit kutatók.
2008. július 22. kedd 12:58 - Hírextra
Átlagosan 400 nappal tolta ki az abirateron hatóanyagú szer a betegség rosszabbodását az első fázisú klinikai vizsgálatokban, amelyek eredményét a Journal of Clinical Oncology című orvosi szaklap közli.

A tanulmányban résztvevő valamennyi önkéntes a prosztatarák egy agresszív formájában betegedett meg. Erről a típusról egyes kutatók úgy gondolják, hogy a tumorszövet képes előállítani saját hormonszükségletét, ez táplálja a rákos elváltozást.

"Ez a szer megakadályozza, hogy a tumor előállítsa saját hormonját, amely lehetővé teszi a rákos sejtek túlélését" - tette hozzá Johan de Bono kutatásvezető, a brit Rákkutatási Intézet munkatársa.

A vizsgálatban résztvevő férfiak 70-80 százalékánál csökkent annak a fehérjének a szintje, amit csak a prosztata sejtjei termelnek (prosztata-specifikus antigén, PSA), valamint a tumor is összehúzódott, még akkor is, ha a rák már szétszóródott a test más részeiben is.

Az önkéntesek között voltak olyanok, akik két és fél évig szedték a szert, és kontrollálni tudták rákjukat néhány olyan mellékhatással, mint a fáradtság és súlyuk gyarapodása.

A szer most a harmadik fázisú klinikai próbák alatt áll, és de Bono reményei szerint 2011-ben piacra kerülhet.

Évente 680 ezer férfinél diagnosztizálnak prosztatarákot világszerte, közülük 220 ezernek a halálát okozza.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását