2024. május 19. - Ivó, Milán

Lézerrel támadnak gyógyszer helyett

Lézerrel aktiválható festékkel sikerült elpusztítani gyógyszerrezisztens baktériumokat - közölték brit kutatók.
2008. július 2. szerda 09:01 - Hírextra
A laboratóriumi kísérletekben az orvosi diagnosztikában széles körben használatos indocianin zöld festéket vöröshöz közeli hullámhosszú lézerrel aktiválták. A festékből ekkor baktériumölő kémiai anyagok keletkeztek - mondta Michael Wilson, a University of London munkatársa.

A módszert bőrfertőzések helyi kezelésére alkalmazhatnák, megelőzve ezzel az egyre erősebb antibiotikumok használatát - írják a kutatók a BioMed Central Microbiology című, nyílt hozzáférésű internetes tudományos portálon.

Az eljárás több, laboratóriumban tenyészett baktérium ellen is hatásosnak bizonyult. Így például a meticillinrezisztens Staphyloccus aureus (MRSA) ellen, mely a mindennapokban többnyire a kórházakban, ápolási otthonokban és más egészségügyi intézményekben okoz súlyos, nehezen kezelhető, akár halálos következménnyel járó fertőzéseket.

A lézerrel aktivált festék a baktériumok DNS-ét és a membránját is megtámadja, ezzel csökken a rezisztencia kialakulásának valószínűsége - vélik a kutatók. Következő lépésként egereken tesztelik az új módszert, mielőtt a humán próbák megkezdődnének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását