2022. szeptember 28. - Vencel

Mágikus gombák

A pszilocibint tartalmazó, úgynevezett mágikus gombák "spirituális" hatása egy éven túl is tart, és segíthet azoknak, akik halálos kórral vagy addikcióval küzdenek - közölték amerikai kutatók kedden.
2008. július 2. szerda 13:52 - Hírextra
A kutatók szerint eredményeik azt is igazolják, hogy kellő ellenőrzés mellett önkénteseken biztonságosan tesztelhetők pszichoaktív szerek.

2006-ban Roland Griffiths, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa és kutatócsoportja pszilocibint adott 36 önkéntesnek, majd kikérdezték őket élményeikről. Legtöbben misztikus vagy spirituális tapasztalatokról számoltak be, és pozitívan értékelték.

Több mint egy évvel később többségük azt mondta, hogy az élmény növelte jó érzéseiket vagy az élettel való elégedettségüket - írják a szerzők a Journal of Psychopharmacology című orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A pszichológiai kutatások során ritkán kapunk egyetlen laboratóriumi eseményről ilyen tartós pozitív visszajelzést" - mondta Griffiths, akinek munkáját az Egyesült Államok kábítószer-visszaélésekkel foglalkozó nemzeti intézete támogatta (National Institute on Drug Abuse).

Míg a pszilocibin széles körben tiltott világszerte, az Egyesült Államok több állama és egyes országok szemet hunynak afelett, ha az őslakosok vallási szertartásaikon használják.

A hallucinogének alkalmazási területeit alaposan át kell gondolni a kutatók szerint. Végállapotú betegeknél, vagy mély depresszióban lévő pácienseknél, addikcióval küzdő embereknél tartják elképzelhetőnek orvosi javallatra történő használatát. Pszichózis vagy más komoly mentális rendellenesség kockázata esetén nem szabad hallucinogént adni - mondták a kutatók.

A 36 önkéntesből, aki pszilocibint kapott az egynapos teszt során, 22 számolt be misztikus tapasztalatról a kérdőívben. 14 hónap elteltével 21-en még mindig pozitívan értékelték az élményt. A résztvevők 58 százaléka élete öt legjelentősebb tapasztalata közé sorolta a kísérlet alatt átélteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását