2023. január 28. - Károly, Karola

Vizeletből kimutatható a prosztatarák

Az agresszív prosztatatumor egy olyan vegyületet termel, amelynek a vizeletből való kimutatásával meghatározhatóak lehetnek majd a legveszélyesebb daganatok - közölték amerikai kutatók.
2008. június 11. szerda 16:24 - Hírextra
Világszerte évente 780 ezer férfinál állapítanak meg prosztatarákot, 250 ezer páciens pedig meghal a betegségben. Nem minden eset igényel azonban azonnali beavatkozást.

Az orvosokra hárul az a nehéz feladat, hogy megállapítsák, kinek van szüksége szoros ellenőrzésre a sebészi beavatkozás után, és kinek sugárterápiára.

Scott Tomlins, a Michigan Egyetem munkatársa 1800 különböző prosztatatumort vizsgált meg, és próbálta azonosítani az agresszív típusú prosztatarák jellegzetességeit. Ebbe a típusba tartozik az összes eset 10 százaléka.

A prosztatarákos esetek 44 százalékánál egy SPINK1 elnevezésű gén túlzottan aktív volt - jelentették a Cancer Cell című szakfolyóiratban a kutatók. Eredményeik szerint azok a férfiak, akiknél a SPINK1 gén aktivitása emelkedett volt, kétszer nagyobb valószínűséggel estek vissza a műtét után. A sebészeti beavatkozás után a férfiak 25-40 százalékánál tér vissza általában a tumor.

A SPINK1 gén aktivitása a termelt fehérje mennyiségével követhető a vizeletből, ezért van remény, hogy kimutatására vizsgálati módszer alapuljon.

Jelenleg általában az úgynevezett prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét mérik a vérben a prosztatarák vizsgálati tesztjeként. Ezt a fehérjét kizárólag a prosztata sejtjei termelik, ám a módszer azért nem megbízható, mert nem csak akkor emelkedik meg koncentrációja a vérben, ha rákos elváltozás van a prosztatában, hanem akkor is, ha az életkor előrehaladtával megnagyobbodik a dülmirigy.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását