2024. május 15. - Zsófia, Szonja
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Négy magyar helyszínt terjesztett fel Hiller István az európai kulturális örökség címre

Hiller István oktatási és kulturális miniszter négy magyarországi helyszínt terjesztett fel hétfőn az európai kulturális örökség címre Versailles-ban: Vitéz János esztergomi termét (Studiolo), Mátyás király visegrádi palotáját, a debreceni Nagytemplomot,
2008. július 21. hétfő 15:50 - Hírextra
Az európai kulturális miniszterek az egyes országok javaslatairól és a hivatalos listáról egyeztetnek nem hivatalos találkozójukon, a jegyzékbe bekerülő helyszínekről egy későbbi időpontban a miniszterek által felkért szakértői bizottság dönt majd - tájékozatta Hiller István az MTI-t.

Az európai kulturális örökség cím az európai történelemben fontos szerepet játszott épületek, emlékhelyek, parkok, kulturális javak európai dimenzióját kívánja előtérbe állítani. Az univerzális értékek megőrzésére létrehozott UNESCO-világörökséggel szemben nem választja szét az épített és a szellemi örökséget, így hangsúlyozva, hogy e két tényező szorosan összefonódva hozta létre a közös európai kulturális teret. A kiválasztott helyszínek épületeire felkerül az Európai Kulturális Örökség emléktábla.

Az európai kulturális örökség jegyzékébe elsőként került fel másfél évvel ezelőtt a franciaországi clunyi apátság és az Európai Unió alapító atyjának tekintett Robert Schuman Scy-Chazelles-ben található emlékháza, valamint az avignoni Pápák Palotájának díszudvara és az athéni Akropolisz.
Hiller István francia kollegájával, Christine Albanellel megállapodott abban, hogy miután az Európai Bizottság múlt szerdán jóváhagyta a 2013-ig szóló magyar filmtámogatási rendszert, Magyarország és Franciaország módosítja a filmes együttműködésükről 1970-ben született megállapodást.

"A módosításra azért van szükség, mert az új támogatási rendszer a jelenleginél kedvezőbb lehetőségeket biztosít a koprodukcióknak, és új befektetésre ösztönzi a francia partnereket a magyar filmiparban" - hangsúlyozta a magyar miniszter. Véleménye szerint az egyik
 legtekintélyesebb magyar filmrendező, Kézdi-Kovács Zsolt által megfogalmazott szakmai javaslatok alapján, amelyeket a francia fél is jóváhagyott, a módosítás aláírására még az idén sor kerülhet a két ország között.

Hiller István bővíteni kívánja a magyar kulturális jelenlétet Párizsban. Ennek érdekében felkérte francia kollegáját, hogy vegyen részt az átalakított Párizsi Magyar Intézetben (PMI) még a francia EU-elnökség idején, azaz december 31. előtt egy olyan programsorozaton, amely a két kultúra kapcsolatáról szól, és amilyenre a miniszter megfogalmazása szerint "emberemlékezet óta nem került sor".
"A PMI az egyik legjelentősebb magyar kulturális központ a világban, kitűnő helyen található a Luxembourg-kert mellett, s miután a konzulátus kiköltözik az épületből, annak egésze kulturális célokra hasznosítható" - mutatott rá Hiller.

A miniszter bejelentette: az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulója alkalmából a családdal való egyeztetést követően Teleki Blankának, a magyar nőnevelés úttörőjének a párizsi Montparnasse temetőben található földi maradványait Magyarország hazaszállítja, s várhatóan október 6-án Martonvásáron helyezik majd örök nyugalomra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását