2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Világörök fatemplomok

Kelet-Szlovákiában, a Kárpátokban találhatók azok a kis fatemplomok, amelyek a Világörökség Bizottság hétfői döntése alapján rákerülnek az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára.
2008. július 8. kedd 11:48 - Hírextra
A 16-18. századból származó fatemplomok között van Hervartó (Hervartov) és Turdossin (Tvrdosin) római katolikus, Késmárk (Kezmarok), Lestin (Lestiny) és Garamszeg (Hronsek) evangélikus, valamint Rózsadomb (Bodruzal), Ladomér (Ladomirov) és Oroszsebes (Ruska Bystra) görögkatolikus temploma.

Az egyedülálló épületek a nyugati és keleti kultúra összeérésének bizonyítékai, egyúttal jól példázzák a népi és hivatásos építészeti eljárások és stílusok közti kapcsolatot - hangzik az indoklás.

A szlovák fatemplomokon kívül az UNESCO lista új tagjai lettek: Stari Grad városa Horvátországban (Hvar szigetén), a Vauban által tervezett 17. századi francia erődítmények és San Marino történelmi központja.

A Quebecben ülésező bizottság még eztán dönt két további javaslatról, a szecessziós épületeiről híres dél-morvaországi Luhacovice fürdővárosról, valamint szlovák előterjesztésre a révkomáromi erődrendszerről.

Az ülés kezdete előtt a világ 141 országának 851 nevezetessége volt az UNESCO világörökségi listáján, ezekből 12 a Cseh Köztársaságban, öt pedig Szlovákiában található.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását