2024. április 27. - Zita

Új tudás program

Teljes a politikai támogatottsága az Új tudás programnak - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden újságíróknak a MSZP-frakció informális üléséről távozóban.
2008. július 8. kedd 15:13 - Hírextra
Mintegy két hónappal a 2008/2009-es tanévkezdés előtt teljes politikai támogatottságot tudok a hátam mögött, a frakció egyetért az Új tudás programmal és a magyar közoktatás további fejlesztésével - fogalmazott a miniszter.

Hiller István közölte, a program kapcsán szó volt a korai fejlesztésről, a tehetséggondozásról, a tartalomfejlesztésről és a pályakezdő pedagógusok bérpótlékáról is. Ez utóbbival kapcsolatban hozzátette: 2009-től léphet érvénybe a szabályozás.

A szakminiszter elmondta, hogy a program finanszírozása kétharmad részt európai uniós forrásból, egyharmad részt magyar költségvetési forrásból áll.

 "Azt remélem, hogy úgy mehetek majd augusztusban, szeptemberben a költségvetési tárgyalásokra, hogy a magyar közoktatás több pénzt kap, ez a pénz pedig az Új tudás program költségvetési része" - fogalmazott.

Ismertetése szerint a kétórás vitához a frakciótagok közül sokan szóltak hozzá, ők úgy látták, hogy a kormányzat olyan programjáról van szó, amelynek nem a tervezése, hanem a megvalósítása folyik.

 Hiller István megjegyezte, a programot ellenszavazat nélkül támogatta az MSZP-frakció.
 A kezdő pedagógusok bérére vonatkozó kérdésre Hiller István közölte, mint minden költségvetéssel kapcsolatos kérdés, így ez is 2009-től vezethető be.

Pontos menetrend van, frakción belül ezekben a kérdésekben nincs már vita - tette hozzá.
 Egy másik kérdésre a szakminiszter azt mondta, nem érte kritika a frakció részéről a természettudományos tárgyak összevonását.

Hozzátette: ez egy nem kötelező döntés, hiszen ha egy intézmény úgy gondolja, hogy külön tanítja a kémiát, a fizikát és a biológiát, továbbra is megteheti.

Amelyik iskola úgy dönt, hogy komplexen oktatja ezeket a tantárgyakat, az európai uniós forrásokhoz, azaz pluszforrásokhoz juthat - mondta.

Hiller István szerint ez az intézkedés nemhogy pedagógusleépítést hoz, hanem az óraszámok megtartása mellett újabb jól képzett tanárokat igényel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását