2024. április 29. - Péter

Új világörökségi helyek

Négy új helyszínnel bővült az UNESCO világörökségi listája: az emberiség elismert kultúrkincsei közé kerültek a Mauritius-szigeti Morne-hegy és környéke, az iráni örmény monostorok, a szaúd-arábiai al-Hidzsr iszlám előtti régészeti lelőhely, valamint a kí
2008. július 7. hétfő 12:32 - Hírextra
Az ENSZ oktatatási, tudományos és kulturális szervezete Québec városban tartott szakértői bizottsági ülésén döntött a világörökség listájának újabb bővítéséről.

Mauritius szigetén a 18-19. században az 550 méteres Morne-hegyre menekültek a szökött rabszolgák. A dél-kínai Fucsien tartományban a Tulunak nevezett területen összesen 46, a 12. és a 20. század között épült földház maradt fenn.

Irán Azerbajdzsán tartományából a 7. századból való Szent István és Szent Tádé monostorok, valamint a Dzordzori Szent Mária kápolna bizonyítják a bizottság indoklása szerint a bizánci, görög-keleti és perzsa kultúra közti cseréket. Az al-Hidzsr a legjelentősebb nabateus régészeti lelet a jordániai Petrától délre, egyben az első olyan szaúd-arábiai emlék, amely felkerül a világörökség listájára.

Ugyanakkor nem fogadta el az UNESCO Bali szigetének nevezését. A jelöltség elfogadásának két fő kritériuma "a kivételes egyetemes érték", valamint a megóvására benyújtott megfelelő terv.
Az UNESCO világörökség-listáján jelenleg 855 építmény, illetve táj szerepel. A következő napokban a bizottság még további 38 pályázatot vizsgál meg.

A perui Nemzeti Kulturális Intézet szerint az UNESCO úgy döntött: nem fogadja el a listán 1983 óta szereplő Machu Picchu jelölését a világörökség veszélyeztetett helyei közé, arra hivatkozva, hogy a híres inka citadellát nem fenyegeti azonnali veszély. Ezt megelőzően a szervezetet úgy tájékoztatták a régészek és restaurátorok, hogy földcsuszamlások és tüzek fenyegetik az ősi építményt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását