2024. április 18. - Andrea, Ilma

Új világcsodák

Egy mexikói királylepke rezervátum, egy kanadai sziklapark, valamint egy kínai nemzeti park is felkerült a természeti világörökségi helyszínek közé. Az UNESCO illetékes bizottsága a kanadai Québecben tartott ülésének eredményeként 19 kulturális helyszín i
2008. július 14. hétfő 09:57 - Hírextra
A természeti értékek közül a kanadai Joggins ősmaradványos sziklapart, a kínai Mount Sanquingshan Nemzeti Park, valamint a változatos zátonyok és a társult ökoszisztéma miatt franciaországi Új-Kaledónia lagúnái is a világörökség részévé vált.

Szintén ezen kiemelten védett természeti értékké vált az Izlandhoz tartozó Surtsey szigete, Saryarka, azaz Észak-Kazahsztán sztyeppéi és tavai, a mexikói Monarch lepke bioszféra rezervátum, a svájci Sardona tektonikus aréna, és a jemeni Socotra szigetcsoport is a listára került. Ez utóbbit az Indiai-óceán Galápagos-szigetekjének is szokták nevezni; 825 növényfajnak ad otthont, ezek 37 százaléka sehol máshol nem ér a Földön.

A megóvásra szánt építészeti értékek közé került a kambodzsai Preah Vihear Szentély, a kínai Fujian Tulou földházai, a kubai Camagüey történelmi városközpont, a franciaországi Vauban erődök, a berlini modern építészet lakóházai, valamint egy iráni örmény kolostoregyüttes is.

Szintén a listán van már az olaszországi Mantova és Sabbioneta, a mauritiusi Morne-hegy kultúrája, valamint San Marino történeti központja és a Titano-hegy.
Forrás: InfoRadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását