2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Cannes-ban az Ergo!

Meghívást kapott M. Tóth Géza Ergo című animációja a Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan zajló Kritikusok Hetére - közölte a Magyar Filmunió az MTI-vel. A rendező számára "megnyugvást és visszaigazolást" jelent a rangos meghívás.
2008. április 24. csütörtök 15:18 - Hírextra
Cannes-i Filmfesztivál tekintélyes párhuzamos programjába évente mindössze hét rövidfilmet és hét első játékfilmet válogatnak be. A francia filmkritikusok és filmes újságírók által életre hívott rendezvény célja a Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan a filmvilág új talentumainak felfedezése - közölte Papp Csaba Zoltán, a filmunió munkatársa.

Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete május 15-től mutatja be idei válogatását Cannes-ban.
A Kritikusok Hetén váltak ismertté annak idején olyan neves rendezők, mint Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar Wai, Jacques Audiard, Arnaud Desplechin, Gaspar Noé és Francois Ozon.
"Az új kisfilmembe képességeim maximumát beletettem, ezért is jelent megnyugvást és visszaigazolást egy ilyen rangos seregszemlére történő meghívás, ahol 1000 film közül választották ki az enyémet is" - fogalmazott M. Tóth Géza az MTI-nek.

Hozzátette: karácsony táján már bemutatták az Ergót egy szűk körű vetítésen, "de azóta még sokat dolgoztunk rajta, így a végleges változat Cannes-ban lesz látható először".

M. Tóth Géza elmondta, 12 perces animációja az embernek arról az ősi vágyáról szól, amelyben nyomot szeretne hagyni maga után. Ez általában nem sikerül, de mégis biztató az a tudás, hogy már maga a "nyomhagyás vágya" egy magasabb rendű érzés, és ez továbbadható. "A kisfilmben központi szerepet tölt be a zene mint ennek a vágynak a terméke, mint magas szintű absztraktum" - árulta el az alkotó.

"A történet egy semmihez sem hasonlítható, elképzelt világban játszódik, antropomorf, de nem emberi figurákkal" - fogalmazott M. Tóth Géza, majd hozzátette: "a filmnek van egy allegorikus jelentése, de nincs egyetlen megfejtése. Azokat az alkotásokat szeretem, amelyek saját gondolatokat ébresztenek a nézőben".

M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszékének oktatója. Eddig hét egyedi animációs filmet készített, köztük az Oscar-díjra is jelölt és több mint 50 különböző fesztiváldíjjal kitüntetett Maestro, A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin, valamint a Patkányfogó című alkotást, melyeket nagy sikerrel mutattak be a világ filmfesztiváljain. Több mint 120 animációs televízió-főcím és szignál, valamint reklám alkotója.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását