2024. április 30. - Katalin, Kitti

Oscar után nyolcvan részes sorozat

M. Tóth Géza, az Oscar-díjra jelölt Maestro alkotójának vezetésével készült a Modern képmesék című nyolcvanrészes animációs sorozat, amelyet január 2-tól tűz műsorára a Magyar Televízió - tájékoztatta a közszolgálati médium kommunikációs osztálya az MTI-t
2007. december 27. csütörtök 08:11 - Hírextra
A Modern képmeséket minden hétköznap a Híradó fél 8-kor kezdődő főkiadása előtt láthatják az érdeklődők - közölte a Magyar Televízió, hangsúlyozva, hogy a háromperces kisfilmek 80 közérdekű témát dolgoznak fel szórakoztató, mégis elgondolkodtató módon.

A modern vizuális nyelv eszközeit felvonultató epizódok néhol humoros, máskor provokatív formában szólnak egyebek mellett a környezetvédelem, a kultúra, az oktatás, a közlekedés, a feketegazdaság és a globalizáció mindenkit érintő kérdéseiről - olvasható a közleményben.

A köztelevízió M. Tóth Gézát idézve megemlítette, hogy a sorozat meghatározó elemei olyan jelek, amelyek mindenki számára ismerősek, a KRESZ-jelzésektől a Grimm-mesék karakterein át a számítógépes játékok jelrendszeréig. A formai állandóságon túl az animáció és a hangi világ stílusa viszont epizódonként eltérő, "a szándékolt stiláris eklektika lehetővé teszi, hogy a kisfilmek rendezői maguk határozzák meg az adott rész látványvilágát".

Az M. Tóth Géza vezetésével, az MTV megbízásából készült produkción ötvenen dolgoztak, köztük 25 rendező, többek között László Marcell, Gacs Réka, Pálfi Szabolcs, Riedl Katalin, Nádas Tibor és Horváth Eszter. A Modern képmesék filmtervét az Oscar-jelölt animációs művész Schwajda Gergővel, az MTV vezető szerkesztőjével együtt dolgozta ki, a szövegeket Tóta W. Árpád publicista írta.

Az összegzés szerint a rajzfilmsorozat költségvetése meghaladja a kétszázmillió forintot, megvalósításához külső pénzügyi forrásokat is bevontak. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség európai uniós, a Miniszterelnöki Hivatal hazai forrásból részt vállalt a finanszírozásból, 73 illetve 90 millió forinttal.

A 37 éves M. Tóth Géza a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció Tanszékének oktatója. Eddig hét egyedi animációs filmet készített, köztük A kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin, a Maestro, valamint a Patkányfogó című alkotást, melyeket nagy sikerrel mutattak be a világ filmfesztiváljain. Több mint 120 animációs televízió-főcím és szignál, valamint reklám alkotója. A londoni Royal College of Art vendégtanára, dolgozott Tallinnban, az indiai Ahmedabadban és a németországi Baden-Württembergi Filmakadémián.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását