2024. március 29. - Auguszta

Filmrendezőink Cannes-ban

Mundruczó Kornél rendező "őrületes elismerésnek" és kihívásnak nevezte, hogy Delta című filmjét meghívták a május 14. és 25. között megrendezendő 61. Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjába.
2008. április 23. szerda 15:08 - Hírextra

A filmrendező az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában hozzátette: "ez természetesen sok izgalommal fog járni", mert - mint mondta, "ki tudja, hogy a film művészi értékei mennyire fogják meg a közönséget".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Delta készítői szeretnék, ha az alkotás megjelenne a cannes-i filmpiacon. Reményét fejezte ki, hogy a magyarok "drukkolni fognak" és elfogadják, hogy "Európa legfontosabb filmfesztiváljának legfontosabb programjába" való meghívás olyan elismerés a Deltának, "ami Európán belül nagyon nehezen überelhető".

Mundruczó Kornél német-magyar koprodukcióban készült alkotásának helyszíne egy kiüresedett kikötőváros a Duna deltájában. A filmben a tékozló fiú hazatérése felborítja a család életét, hiszen a húg inkább bátyját és a nomád életet választja, mint a mostohaapjával való együttélést. A közösség sem hagyhatja megtorlatlanul, hogy a két testvér a világtól elvonulva együtt éljen. Bűnhődniük kell, el kell bukniuk, hogy a közösség rendje helyreálljon.

Felidézte, hogy Bertók Lajos halála után nemcsak újrafinanszírozásra, hanem a munkatársak nyitottságára is szükség volt ahhoz, hogy a Delta elkészüljön. Bertók Lajos, a Budapesti Kamaraszínház színművésze, aki a Mundruczó Kornél munkájának főszereplője volt, 2006 nyarán hunyt el. A forgatás 2005-ben kezdődött, a stáb 2006 februárban 22 napos munkán volt már túl a negyvenből. A színész halála után egyértelművé vált, hogy a filmet nem lehet a vele felvett anyagból összevágni. A filmet végül Lajkó Félix világhírű hegedűművész főszereplésével készítették el, a női főszerepet Tóth Orsi alakítja.

A Delta a 39. Magyar Filmszemlén elnyerte az Arany Orsó fődíjat, a legjobb filmzene díját (Lajkó Félix) és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. A nemzetközi sajtó már a budapesti Filmszemlét követően egyöntetű elismeréssel fogadta a Deltát.

A 33 éves Mundruczó Kornél Afta (2001) című rövidfilmjével és Szép napok (2002) című játékfilmjével robbant be a filmvilágba, utóbbiért a locarnói nemzetközi filmfesztiválon Ezüst Leopárd díjat nyert.

Mundruczó Kornél először 2003-ban szerepelt Cannes-ban A 78-as Szent Johannája című rövidfilmjével, majd a fesztivál fiatal tehetségeket támogató Résidence programjába kapott meghívást. A következő Mundruczó-film, a Johanna világpremierje pedig az 58. cannes-i filmfesztivál "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű hivatalos programjában volt.

A 61. Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjában Erdélyi Dániel 411-Z című alkotása versenyezhet a fődíjért, az Arany Pálmáért, amelyet a filmvilág legnagyobb elismerései között tartanak számon. Sorsáról nemzetközi zsűri dönt, melynek idei elnöke Sean Penn amerikai színész-filmrendező.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását