2024. április 25. - Márk

Cannes: szerelem

A 61. Cannes-i Filmfesztivál különböző szekcióinak versenyébe a 96 ország által benevezett közel 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 19 versenyezhet az Arany Pálmáért, köztük egyetlen kelet-európaiként Mundruczó Kornél Delta című játékfilmje.
2008. április 23. szerda 17:17 - Hírextra

A rövidfilmek versenyébe 80 országból 2233 nevezés érkezett, közülük választották ki a szervezők 8 másik alkotással együtt Erdélyi Dániel 411-Z című munkáját.

Számos egyéb fesztivállal ellentétben a cannes-i mustra arról híres, hogy képes előre szelektálni és nemet is mondani. A filmek nem tartalmuk, hanem a formai vagy egyéb filmes szempontból felmutatott eredeti mivoltuk miatt kerülnek be a versenyprogramba. Az idei válogatás alapján azonban úgy tűnik, hogy az alkotások többségének központi témája a szerelem - hangsúlyozta szerdán Thierry Frémaux művészeti igazgató a hivatalos program bejelentésekor, hozzátéve, hogy a március 14. és 25. között megrendezésre kerülő filmes seregszemlével párhuzamosan a világ legjelentősebb filmvásárán, a cannes-i Fesztiválpalotában további ezer filmet nézhetnek meg az érdeklődök.

A hivatalos versenyprogramba nyolc rendező először kapott meghívást és a visszatérők között is csak két amerikai rendező indulhat az Arany Pálmáért. Clint Eastwood Changeling című thrillerében Angelina Jolie alakítja a főszerepet, az 1989-ben fődíjat nyert Steven Soderbergh pedig a dél-amerikai forradalmárról, Ernesto "Che" Guevaráról készült négyórás filmfolyamával, a Che című filmmel kapott meghívást. A főszerepben Benicio Del Toro lesz látható.

Franciaországot Arnaud Deplechin Un conte de Noel (Téli mese) című filmje képviseli Catherine Deneuve-vel és lányával, Chiara Mastroiannival a főszerepben, valamint a velencei filmfesztiválon díjazott, de Cannes-ba először meghívott Philippe Garrel La frontiere de l,aube (A hajnal határa) című alkotásával, melyben a rendező fia, Louis Garrel játssza a főszerepet. A szervezők tájékoztatása szerint a versenyprogram a következő napokban egy 20. alkotással, egy harmadik francia filmmel fog bővülni.

A korábbi díjazottak közül meghívást kaptak az 1999-ben és 2005-ben is Arany Pálmát nyert belga Dardenne testvérek (Le silence de Lorna), s az 1984-es győztes Wim Wenders pedig ismét német gyártású filmmel érkezik (The Palermo Shooting). Versenyben indul a kanadai Atom Egoyan (Adoration) is.

Az újoncok közül különlegességnek ígérkezik az izraeli Ari Folman animációs dokumentumfilmje, a Walz with Bashir, amely az 1982-ben Szabra és Satila palesztin menekülttáborokban történt mészárlásokat idézi meg. Argentínából két fiatal filmes, Lucrecia Martel (A fej nélküli nő) és Pablo Trapero (Leonera) kapott meghívást. Első filmmel érkezik az amerikai Charlie Kaufman (Synedoche, New York), és a cannes-i hagyományokhoz híven Ázsiából egy kínai, egy szingapúri és egy Fülöp-szigeteki filmet is beválogattak a szervezők.

Versenyen kívül kerül bemutatása az Indiana Jones és a kristálykoponya birodalma című film, amelyet a rendező Steven Spielbergen kívül Harrison Ford, Dustin Hoffman, Angelina Jolie és Jackie Chan is elkísér Cannes-ba. Woody Allen pedig Vicky Cristina Barcelona című legújabb filmjének szintén verseny kívüli bemutatóján, oldalán Scarlett Johanssonnal és Pénélope Cruzzal vonul majd fel a vörös szőnyegen. Emir Kusturica Diego Maradonáról készített dokumentumfilmet, melynek bemutatójára Cannes-ba várják az egykori argentin focistát is. James Toback pedig az amerikai bokszolóról, Mike Tysonról készült filmjével érkezik. Quantin Tarantino ezúttal filmet nem hoz, hanem rendezői leckét tart az érdeklődőknek.

A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Sean Penn amerikai színész-rendező lesz.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását