2024. április 30. - Katalin, Kitti

Négy év alatt tíz új animációs film

A Walt Disney filmstúdió szerdán bejelentette, hogy a Pixar műhelyével karöltve a következő négy év alatt tíz új animációs filmet készítenek zömmel 3D technikával. John Lasseter, a Disney animációs és a Pixar stúdió kreatív vezetője New Yorkban nyilatkozo
2008. április 9. szerda 15:59 - Hírextra

Az egykori Disney-animátor, aki a Pixarnál készült Toy Story első két epizódjának rendezőjeként futott be, a L'ecsó szédületes (világszerte közel 100 milliárd forint bevételt hozó) sikere után landolt a közben a Pixarral is bővült Disney stúdió egyik bársonyszékében.

Lasseter elmondta, hogy évtizedek óta foglalkoztatja a 3Dimenziós filmezés, és a Disney animációs stratégiájának irányítójaként a rendkívül sikeresnek bizonyult, új technika mellett kötelezte el magát.
"Szeretem a 3D-t. Készítettem egy 3 dimenziós animációs rövidfilmet 1989-ben Nickname címmel, ráadásul gyönyörű feleségemmel, Nancyvel tartott esküvőnket is 3D-s fotókkal örökítették meg" - lelkendezett a stúdiófőnök.

Szakértők szerint az utóbbi időben bemutatott 3 dimenziós animációk háromszor akkora közönséget vonzottak, mint egyidejűleg forgalmazott kétdimenziós változataik.

A 2012-ig felvázolt ambiciózus műsorterv alapján a Disney Animációs Stúdiótól idén nyáron látható a Wall-E című robotos sztori, és 2009 karácsonyán a The Princess and the Frogg (A hercegnő és a béka) című New Orleansban játszódó mese - ezek az animációs filmek még a hagyományos kézzel rajzolt stílusban készültek.

A disney-sek első 3D-s vállalkozásának, a Bolt című fantasynak egy magát szuperhősnek képzelő kutyáról, november 26-án lesz a premierje.

2009 májusától a Pixar is ontani kezdi az egyszerre két- és háromdimenziós változatban is forgalmazott filmjeit: elsőként az Up jelenik meg, amely egy idős özvegyember kalandjairól szól, aki feleségének tett ígéretét betartva felkerekedik Dél-Amerikába.

A Toy Story első két része 2009 októberében és 2010 februárjában kerül 3 dimenziós mozikba, s közben a harmadik rész is elkészül, persze szintén 3D-ben, amit 2010 nyarán mutatnak majd be.
A Grimm-testvérek Rapunzel című meséje 2010 karácsonyán örvendezteti meg a gyerekeket, fél évvel később a Newt című kócsagos szerelmi románc fűti majd fel a mozitermeket. A The Bear and Bow című skót mítikus kalandsztori 2011 karácsonytól nézhető.

De dolgoznak már a 3D-s animátorok Villám McQueen Verdák 2. című új döngetésén is, hogy elkészüljenek a 2012 nyarára tervezett bemutatóra.

A négyéves programterv utolsó állomása 2012 karácsonyán a Phillip K. Dick novellájából forgatott King of Elves (Törpék királya) lesz.

Márciusban négy nagy stúdió (a Disney, a 20 Century Fox, a Paramount és a Universal Pictures) fogott össze, hogy pénzügyi segítséget nyújtson tízezer amerikai és kanadai mozi 3 dimenziós technikával való felszerelésére. A hároméves beruházás mintegy 700 millió dollárba (közel 113 milliárd forint) kerül majd.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását