2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Veszélyben a betegellátás?

Veszélybe kerülhet a magyarországi betegellátás az egészségbiztosítási reform tervezett bevezetése következtében - állapították meg a református egyház zsinati irodájában tartott tanácskozás sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.
2007. november 6. kedd 19:47 - Hírextra

A Bethesda Kórház főigazgatója, Velkey György emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerben alapvető negatív változások álltak be, és még drasztikusabbak következnek. Példaként a vizitdíjat, kórházi napidíjat, a súlyponti kórházak átcsoportosítását említette meg, valamint azt a tényt, hogy a 7 gyermekkórházból kettőt, míg az 5 egyházi kórházból egyet megszüntettek, illetve átadták másik fenntartónak vagy összevonták más intézménnyel.

Elmondta azt is, hogy a törvénytervezet szerint az új egészségbiztosítási rendszer profitorientált lesz, amely nem a betegek érdekeit, hanem az anyagi hasznot keresi majd.

Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársa szerint a törvénytervezet a betegek várólistájának bővülését sugallja, ahol egyre több olyan ember lesz, akik nem jutnak hozzá azonnal az egészségügyi ellátáshoz. Hozzátette, hogy a tervezett rendszerben a szolidaritás a gyakorlatban nem érvényesül majd, mert a drágának számító ellátásra felveszik ugyan a betegellátók a pácienset, de az államtól ezért a szolgáltatásért kapott kompenzáció nem biztos, hogy ki fogja pótolni a ráfordításukat, emiatt igyekeznek majd megszabadulni a "költséges" pénztári tagjaiktól.

A Faludi Akadémia Szociálpolitikai Műhelyének munkatársa, Lindeisz Ferenc úgy látta, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) szerepe és lehetőségei nincsenek kimerítve, ezért inkább működésének megváltoztatására van szükség, és nem a megszüntetésére. Meglátása szerint az OEP betegellátás-szervezési funkcióit kellene kiterjeszteni, mert a jövőre elindítandó új biztosító pénztáraknak nincs ezen a téren tapasztalata.

Czibere Károly, a református szeretetszolgálat vezetője hangsúlyozta, hogy meglátásuk szerint a társadalmi párbeszédnek nincs fóruma a civil szervezetek számára, ahol a mindenkit érintő reformokat, így az egészségügy átalakítását is megtárgyalhatnák, ezért állt a Magyarországi Református Egyház ennek a kezdeményezésnek az élére.

A tárgyalásoknak, amelyeket terveik szerint havi rendszerességgel megismételnek majd, az a célja, hogy szakmai alapon felhívják a politikai döntéshozók figyelmét a különböző reformelképzelések társadalmi hatásaira, valamint továbbítsák a közvélemény elképzeléseit a kormányzat felé - közölte.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását