2024. április 30. - Katalin, Kitti
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Segítség kell sertésügyben

Azonnali és minden gazdát érintő kormányzati intézkedésekre van szükség a sertéságazat válságának enyhítése érdekében, és a 2008-as költségvetésben rendelkezésre kell bocsátani az ezekhez nélkülözhetetlen összegeket - a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkez
2007. október 29. hétfő 13:05 - Hírextra
Jakab István szerint olyan mértékű csökkenés következett be az élőállatok számában, ami a közel kétmillióval kisebb sertésállomány veszélyét vetíti előre. Ennek oka az, hogy kilónként legalább száz forint a tenyésztők vesztesége - mondta a MAGOSZ elnöke. A háttérben az aszály és a rendkívül megdrágult takarmánygabona áll.

Az állattartás könnyen a tejágazat sorsára juthat, ahol hasonló válság miatt annyival csökkent a termelés, hogy mára 300 millió literrel kevesebbet állítanak elő, mint amennyit az uniós kvóta engedélyez hazánknak - vont párhuzamot Jakab István.

A kormány ne fogadja el azt az állítást, hogy a sertéstenyésztésben nincs mód uniós szabályokkal összeegyeztethető támogatásra, meg kell találni a EU-tagok által kihasznált lehetőségeket - jelentette ki Jakab István.

A MAGOSZ szerint nem megfelelő a beérkező importhúsok minőségellenőrzése, mert a forgalommal arányosan a kereskedelemben kellene megvizsgálni a behozott árukat. Most csak a jéghegy csúcsára derül fény a rossz minőségű hústermékek behozatalánál. Ráadásul Magyarország nem élt azzal a lehetőséggel, hogy a hazai állategészségügyi normáknak nem megfelelő árut kiszorítsa a piacról - tette hozzá a MAGOSZ elnöke.

A szervezet fontosnak tartja, hogy az állam támogassa a beszerzési-értékesítési szövetkezeteket, közösségeket. Tiltakoznak az ellen, hogy az Agrármarketing Centrum korábban 3 milliárd forintos költségvetését jövőre 210 millióra csökkentik. Így nem lesz mód a hazai áruk reklámozására, ami tovább nehezíti az ágazat helyzetét - mondta Jakab István. Az érdekképviselet ismeretei szerint az állategészségügyi hálózatban újabb létszámcsökkentés készül, amit különösen veszélyesnek tartanak.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását