2024. május 5. - Györgyi

Drágábbak az élelmiszerek

Átlagosan 6 százalékkal emelkedett az élelmiszer, a háztartási vegyi áru és a kozmetikum fogyasztói ára Magyarországon az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva a Nielsen legfrissebb felmérése szerint.
2012. november 21. szerda 12:11 - HírExtra
A piackutató vállalat az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a magyarországi áremelkedés Európában a második legnagyobb mértékű drágulás a törökországi 12 százalék után, míg az európai átlag 3,5 százalék.

Európában lassul az árak növekedési üteme: az idei második negyedévben 4,2 százalék, míg az első negyedévben még plusz 4,5 százalékos volt a drágulás éves összevetésben.

Élelmiszerből, háztartási vegyi áruból és kozmetikumból 4 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelem bevétele Magyarországon a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ez Európában az ötödik legnagyobb növekedési ütem; az európai átlag 3,1 százalék.

A mennyiséget tekintve ugyanebben az időszakban Magyarországgal együtt nyolc európai országban csökkent a napi fogyasztási cikkek bolti forgalma. Magyarországon az eladások átlagosan 2 százalékos csökkenését regisztrálta a Nielsen - derül ki a közleményből.

Ezt meghaladó mértékben, 3-5 százalékkal kevesebb árut adtak el Csehországban, Görögországban és Portugáliában. Az európai átlag mínusz 0,4 százalék.

Értéket tekintve Törökországban nőtt leginkább - 10 százalékkal - az élelmiszer, a háztartási vegyi áru és a kozmetikumok eladása július-szeptemberben, de Finnországban is 8, Szlovákiában és Lengyelországban pedig 6-6 százalékos növekedést regisztrált a Nielsen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását