2024. május 3. - Tímea, Irma

USA és Nyugat-Európa az első a hamisítványokban

A MarkMonitor kutatása szerint a hamisítványokat és kalóztartalmakat kínáló weboldalakat a tavalyi évben több mint 53 milliárd internetező látogatta meg.
2011. január 12. szerda 18:49 - HírExtra
A szakértők szerint a webhelyek fő árama Nyugat-Európából és Észak-Amerikából üzemel, igaz a vásárlások teljesítése már nem feltétlenül ezekből a régiókból történik.

A nemzetközi márkavédelemmel foglalkozó MarkMonitor 200 milliárd dollárra becsüli az online elkövetett jogsértések gazdaságra gyakorolt hatását.

Tapasztalataik szerint a kalózkodás egyaránt érinti a filmek, zenék, videojátékok, szoftverek, televíziós műsorok és e-könyvek piacát, míg a hamisítványokkal történő kereskedelem szinte minden termékcsoportra kiterjed, beleértve a ruházati cikkeket, elektronikai termékeket,
sportfelszereléseket, élelmiszereket és gyógyszereket is.

Az interneten megvalósuló visszaélések mértékét felbecsülendő a cég 22 márkanévből álló mintán végzett felmérést, így a kutatás eredményei, ha teljes képet nem is, de alapos betekintést nyújtanak a probléma kiterjedésébe.

A mintába vényköteles gyógyszerek, luxuscikkek, zenék, filmek, sportfelszerelések is bekerültek a cég honlapján olvasható közlemény szerint.

A mintaelemek kiválasztását követően a MarkMonitor szakértői saját szabadalmaztatott rendszerükkel végeztettek keresést az interneten, amelynek eredményeként összesen 10 ezer gyanús weboldalt regisztráltak. Az érintett lapokat további szűrésnek vetették alá, hogy a listába csak a kereskedelmi jellegű felületek kerüljenek be, végül az oldalakat az Alexa Internet
segítségével rangsorolták.

A felmérés eredménye szerint a hamisítványokat és kalóztartalmakat kínáló azonosított weboldalaknak tavaly 53 milliárd látogatója volt. A látogatók nagyobb részét a digitális tartalmakat elérhetővé tevő oldalak vonzották, de a hamisítványokat kínáló kereskedelmi felületek is elérték az évi 92 milliós látogatószámot.

A vizsgálat azt mutatja, hogy az előbbi oldalak 67, az utóbbi lapok 73 százaléka Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban van regisztrálva. A kutatás során végzett próbavásárlások során azonban kiderült, a kifizetések és a rendelések teljesítése gyakran nem a regisztráló országból történik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását