2024. május 3. - Tímea, Irma

Tűzzománc tárgyak Székelyudvarhelyen

Európa számos országában már láthatták, keddtől szülővárosában, Székelyudvarhelyen a művelődési házban is megtekinthetők Elekes Gyula tűzzománc-alkotásai.
2010. október 5. kedd 19:18 - HírExtra
A kiállítást Pap Gábor művészettörténész nyitotta meg, aki Budapesten él, és több mint harminc éve az európai tűzzománc jó ismerője. A tárlaton Elekes két nagy - egy moszkvai és egy spanyolországi - kiállításnak az anyaga tekinthető meg, kibővítve a nyár folyamán készített művekkel.

A székelyudvarhelyi művelődési háznak maga Elekes Gyula az igazgatója, de mindeddig mások alkotásait mutatta be az épület gyönyörű koncerttermében. Júliusban például itt volt látható az MTI Kor-képek - Rendszerváltás című fotókiállítás.

A művész az MTI-nek elmondta: különösen nagy öröm számára, hogy éppen az idén, amikor ötvenedik életévét tölti be, végre szülőhazájában is láthatják műveit. Szemet gyönyörködtető és gazdag tartalmat, történelmi mítoszok világát hordozó tűzzománcait eddig összesen 42 alkalommal állíthatta ki Európában, Spanyolországtól Oroszországig.

Elekes Gyula 1960-ban született Székelyudvarhelyen, 1979-ben végzett a marosvásárhelyi Művészeti Líceum grafika szakán. Tanulmányait német és spanyol magániskolákban és alkotóműhelyekben folytatta. "Voltam rajztanár, szakképzetlen munkás, reklámgrafikus egy szerszámgépgyárban, tűzzománcozást oktató tanár Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, öt évig vezettem egy hivatásos színházat, hivatásos néptáncegyüttest, több mint egy évtizede pedig egy művelődési házat" - mondta az MTI-nek.

A tűzzománccal 1980 óta ismerkedik, ez a "tanulási folyamat" azóta sem szakadt meg. Mint felidézte, 1990 és 2008 között szinte minden esztendőben a Kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Szimpozionnak volt a meghívottja, 1990 és 1994 között évente ösztöndíjasként alkothatott a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhelyben.

Elekes Gyula feltett szándéka, hogy a tűzzománckészítést Székelyföldön ismertté tegye. Sőt, interjúiban kifejezetten "visszahonosításról" beszél. Szerinte ez a kultúra, az ötvösművesség büszkesége Nyugat-Európában úgy ismert, mint "erdélyi sodronyzománc", mivel az erdélyi ötvösök, aranyművesek fejlesztették ki. Hogy ne merüljön teljes feledésbe, Elekes Gyula már nyolcadik éve tanítja Székelyudvarhelyen a tűzzománckészítést.

"Szükségét éreztem a szakkör, illetve az alkotótábor létrehozásának, hiszen a tűzzománcozást már tizenöt éve oktatom nyaranta Ausztriában, Spanyolországban, Németországban, és úgy gondoltam, ebből atyám fiait sem szabad kihagyni" - fogalmazott a művész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását