2024. április 26. - Ervin

Kiállítás a XIX. századi divatról

A XIX. század sűrűn változó divatjával, a különböző fazonú ruhákkal, bordűrökkel, rokolyákkal, a fardagállyal, a század társadalmi életének kellékeivel és az ezeket bemutató korabeli divatképekkel ismerkedhet meg az, aki ellátogat a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) csütörtökön nyílt kiállítására.
2010. szeptember 24. péntek 07:51 - HírExtra
A Fardagály és kámvás rokolya - 19. századi divatképek című tárlat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 2010-ben indított, A Felemelő Század című kétéves, átfogó programjának keretében valósult meg, amely múzeumi, zenei, irodalmi, építészeti és közművelődési programok sorával tiszteleg a XIX. század sikerei, vívmányai előtt.

"A XIX. század az ország talán utolsó fénykora volt: a következő még várat magára" - mondta a megnyitón Jankovics Marcell művelődéstörténész, filmrendező, az NKA elnöke.

Megnyitó beszédében Kiss Imre, az MKVM igazgatója kiemelte: a tárlaton a különböző intézmények és magányszemélyek segítségével összegyűjtött kiállítási tárgyakon kívül a múzeum páratlanul gazdag divatkép-gyűjteményének legszebb és legérdekesebb darabjait mutatják be.

A kiállítással együtt elkészült a Fardagály és kámvás rokolya - divat és illem a 19. században című könyv is, amely a század divatlapjain, és az öltözködés változásának különböző állomásain kívül bemutatja a pesti magyar divatáru-kereskedelem legfontosabb szereplőit, bepillantást enged a korszakra jellemző illemszabályokba és a hölgyek által alkalmazott legyező-, kesztyű- és zsebkendőnyelvbe is.

A tárlaton a látogatók megismerkedhetnek az 1840-es évektől a század végéig terjedő időszak divatirányzataival, elsősorban a nemzeti romantikához kapcsolódóan.

A kiállított művészi szépségű divatképekkel, a korabeli ruhákkal, köztük a leginkább krinolin néven ismert kámvás rokolyával, vagy a fardagállyal (a szoknya hátsó részét kitömő kispárna), érdekes kiegészítőkkel - táncrendek, vizitkártyák, kesztyűk, korabeli parfümök - a tárlat összeállítói nem pusztán esztétikai élvezetet akartak szerezni a közönségnek, de segítségükkel a már-már elfeledett emberi, női értékeket is fel kívánták eleveníteni.

Hiszen "egy kor divatjának megismerésével nemcsak arról alkothatunk képet, hogy milyen ruhát viseltek az emberek, de sokat megtudhatunk a társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági helyzetről és az eszmeáramlatokról is" - olvasható a Fardagály és kámvás rokolya - divat és illem a 19. században című könyvben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását