2024. április 26. - Ervin

Világhírű fotók ingyenes magazinban

A magyar köztudatban eddig alig ismert, ámde világhírű fotós Martin Munkácsi művei a LUMU ingyenes magazinjában, és októbertől kiállítás keretében tárulnak a közönség elé.
2010. szeptember 18. szombat 08:45 - Sztermen Orsolya Lili
Martin Munkácsi
Itthon a harmincas években foglalkoztatott és kedvelt, kitűnő fotóművészként tartották számon. Amerikai sikereiről a Színházi Élet című képes hetilap rendszeresen beszámolt, amíg azt megtehette, a lap 1939-es betiltásáig. Azt követően, lévén hogy a világháború során Amerika és Magyarország ellentétes oldalon állt, az amerikai tudósítások nem kerültek az érdeklődés homlokterébe.

Generációk nőttek fel úgy, hogy Munkácsi művészi tevékenységét nem, vagy csak alig ismerhették meg. Magyar kiadásban - a hazai munkásságát is felölelő művészeti album nem jelent meg. Újra felfedezése, helyén történő hazai értékelése igazából még várat magára, miközben a világ legnagyobb fotóművészei szellemi elődjüknek tekintik Munkácsi munkásságát. Henri-Cartier Bresson, a világhírű francia fotóművész nyilatkozata szerint, a fényképész pályát éppen Munkácsi egyik Libériában készült afrikai gyerekeket ábrázoló képe miatt választotta. Edvard Steichen, Ansel Adams a két neves amerikai fotóművész külön-külön is hitet tett Munkácsi mellett akkor, amikor életrajzunkban kiemelték, hogy mindkét nagy fotóművész kezdeti munkásságára hatott Munkácsi vizuális szemlélete.

1990 után változott Munkácsi hazai megítélése, amelyet méltán mutat, hogy a Magyar Fotóriporterek Társasága Munkácsi Márton díjat alapított 1995-ben, amelyet évente a Sajtófotó pályázaton ítél oda a zsűri.
Az intézmény idén először és valószínűleg utoljára készített ingyenes magazint kiállítási anyagából.

Ennek oka, hogy a kiadvány elkészítése nem profilja és nem szokásos kommunikációs csatornája a múzeumnak, de a művészvilágnak sem. Hirdetéseket igen, ingyenes magazint viszont nem szokotak kiállítási anagokból készíteni.

A kiadvány rendhagyó módon kommunikálja Martin Munkácsi valamint 6 kortárs magyar fotós művészetét, mely a Népszabadsághoz, és a HVG-hez csatolva ingyenesen jut majd el a közönséghez, s melyet a művészi profillal rendelkező üzletekben és a LUMU-ban lehet beszerezni.

Sajtótájékoztató

A mai napon délelőtt 11 órától, a Gerlóczy kávéházban beharangozó sajtótájékoztatót tartottak a múzeum kommunikációs osztályának munkatársai, akik beszéltek a nyomdáig vezető út nehézségeiről. Szóltak a fotóművész regényes életéről és a képek történetéről is.

A tárlat megnyitója október 6-án lesz, amikor újabb sajtótájékoztatón lehet információhoz jutni.

A magazin

A szerkesztők kihangsúlyozták, hogy ez nem egy szokványos fajta kommunikáció, éppen ezért rengeteg munkával járt ak az előkészületek.

A magazin fő célja, hogy közvetlenül közelítsen a befogadókhoz ahelyett, hogy ez fordítva, a megszokott módon történne. A kiadvány nem szakmai lap és nem katalógus, hanem képes magazin. Egyszerűen akar kapcsolatot kiépíteni a 2010-es magyar közönség és a kiállítás fotói között, kilépve a hagyományos kommunikációs csatornák falai közül.

Kiállítás


Az először F.C. Gundlach német fotográfus, gyűjtő és kurátor közbenjárásával Hamburgban, majd Berlinben, New Yorkban, San Franciscoben és Szentpéterváron megjelenő több száz fotó a Ludwig Múzeum idei legjelentősebb kiállításának számít, amire meglehetősen sokat készültek.

A kiállításról és a fotók történetéről Bencsik Barnabás igazgató szólt. Jelezte a képek regényes életútját, mely Munkácsi egyedi látásmódjától a múzeumok világáig hosszú utat járt be.

Különös köszönet érte a Gerlóczy Kávéházat a január közepéig tartó mini kiállításáért, kezdődő videó vetítéseiért és az asztalokon található, Munkácsi egy híres fotóját mutató terítőért.

A kiállítást többek között az RTL Klubb fogja népszerűsíteni, ezért a szervezők nagy látogatottságra számítanak.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását