2024. április 29. - Péter

Füst gomolyog az üvegzsebben

A kormány július 2-án benyújtott törvényjavaslata veszélyezteti az állami vállalatok gazdasági átláthatóságát. A közpénzek pedig sokfelé vándorolhatnak.
2010. augusztus 2. hétfő 07:46 - Telkes Árpád
A javaslat

A közpénzek felhasználásának átláthatóságát sértené a kormány törvényjavaslata. Ezzel együtt az elszámoltathatóság garanciái szintén sérülhetnek, amennyiben az Orbán-kabinet eltörli azt a rendelkezést, mely egyszerűsíti az állami vállalatok pénzügyi gazdálkodásának nyilvánosságát.

A T/581-es törvényjavaslat vonatkozó részeinek lényege, hogy azok a költségvetési szervek és közalapítványok melyek többségi állami, vagy önkormányzati tulajdonban vannak, a törvény életbe lépésétől számítva „közfeladatot ellátó szervnek” minősülnek.

A közfeladatokat ellátó szervekre, átláthatóság szempontjából más szabályok érvényesek, mint a közalapítványokra. Így például a pályázatok szakmai leírása, annak győztesei és a pályázatokra szánt pénzösszegek sem elérhetőek a nyilvánosság számára.

Átlátszóság

Transparency International vs. Korrupció
Magyarországon a 90-es évek eleje óta fogalmazódik meg újra és újra különböző programok, kormányzati elképzelések, civil megmozdulások keretében a korrupció elleni küzdelem fontossága; a korrupció ellenes tevékenységek történetének a rendszerváltás óta eltelt időszakában a kilencvenes évek második fele tekinthető a legintenzívebb periódusnak. A korrupcióellenes programok főként a jogrendszerre, a jogalkotásra, a politikai rendszerre, a közintézményekre, a gazdasági szereplőkre és a médiumokra koncentrálnak, szem előtt tartva azt a tényt, hogy gazdasági, politikai, közigazgatási és joggyakorlati aspektusai mellett a korrupció egyben társadalmi, szociológiai és szociálpszichológiai jelenség is.
Mindenféle rosszindulat nélkül is látható, hogy a törvényjavaslat lehetőséget nyújt a közpénzek „elrejtésére”. A Transparency International (TI) magyarországi szervezetének is szemet szúrt az előterjesztés.

„A törvényjavaslat elfogadásával a nyilvánosság nehezen vagy nem szerezhetne tudomást a köztulajdonú cégeknél történt visszaélésekről, pazarlásról vagy éppen bűncselekmények gyanúját felvető ügyekről” – kommentálta Alexa Noémi, a TI ügyvezető igazgatója a hírt, sajtóközleményükben.

„Ami bizonyos, hogy a nyilvánosság kontrollját az újonnan bevezetett költségvetési felügyelő tisztség nem helyettesítheti”- tette hozzá Földes Ádám, a szervezet a jogi tanácsadója. Az intézkedés komoly korrupciós kockázatokat vet fel. Egyelőre nem világos milyen intézkedésekkel próbálná a kormány csökkenteni ezt a tényezőt.

A korábbi törvény a köztulajdonú cégekkel, alapítványokkal és költségvetési szervekkel szemben komoly átláthatósági, gazdasági és hatékonysági követelményt támasztott.

Vezetői pénzek


Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a benyújtott javaslatot, úgy a köztulajdonban – azaz állami vagy önkormányzati tulajdonban – lévő cégek gazdálkodását érintő adatainak nyilvánossága kerülhet veszélybe.

Nem csupán magáról a cégekről, szervezetekről van azonban szó, hanem azok vezetőiről is. A törvényjavaslat ugyanis a vezetőket is „közfeladatot ellátó személynek” minősítené. Ezáltal az ilyen személyek fizetése sem ellenőrizhető. Legyen az két millió forint felett, vagy alatt...

Bármely átminősített cég, így teljesen kieshet a nyilvánosság kontrollja alól. A legfelsőbb Bíróság ítéletében kimondta a szóban forgó adatok nyilvánosságát, azonban a normaszöveg hatályon kívül helyezésével felborulhat az egyensúly.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását