2024. április 29. - Péter

Újabb korrupciós ügy

Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya egy amerikai tulajdonú kisállateledel-gyártó cég csongrád-bokrosi üzemének nyersanyag-beszerzéseihez kapcsolódó vesztegetési ügyben - közölte újságírókkal Benes István alezredes hétfőn.
2010. július 19. hétfő 16:27 - HírExtra
Az osztályvezető helyettes elmondta: a tavaly júniusban indult nyomozásban három férfit gyanúsítottak meg gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel. A három férfi 2002 és 2009 között több mint 312 millió forint jogtalan előnyhöz jutott azzal, hogy kilenc, zömében malomipari gazdasági társaságnak nyersanyag beszállítói pozíciót biztosított.

A cég üzemében az egyik gyanúsított - részben döntési jogkörrel - a beszerzési területen dolgozott. A férfi összejátszott egy céggel, amelyiket a két másik, korábban szintén az üzemben dolgozó férfi működtetett. Az üzemben dolgozó férfi a nyomozók szerint kiszivárogtatta a nyersanyag beszerzési tenderek információit, így a gyanúsítottak által "kiszemelt" beszállítók a többi pályázóhoz képest ár, illetve mennyiség szempontjából kedvezőbb ajánlatot tehettek.

A beszállítók ügynöki szerződést kötöttek a kizárólag a bűncselekmény végrehajtására létrehozott céggel, majd az elnyert tenderek után, a beszállított anyagok mennyiségén alapuló vesztegetési pénzt utaltak a gyanúsítottak által működtetett társaságnak. Az összeg a kilogrammonkénti 2 forinttól 110 forintig terjedt, de a beszállítók jelentős mennyiségeket, 10-100 tonnányi nyersanyagot szállítottak az üzemnek. A nyomozók szerint nem csak a beszállítói körbe való bekerüléshez, hanem az ott maradáshoz is pénzt kértek.

A nyomozók szerint az üzem méretét jól mutatja, hogy egész Nyugat-Európába szállít kisállateledelt.

A korábban büntetlen előéletű gyanúsítottakat idén februárban fogták el a kecskeméti tanyavilágban. A Budai Központi Kerületi Bíróság zár alá vételt rendelt el az ügyben, ennek során többek között hajót, kisgépeket és motorcsónakot is lefoglaltak. A büntetőügyben a vallomást megtagadó gyanúsítottakkal szemben az üzem is polgári jogi igényt nyújtott be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását