2024. május 2. - Zsigmond

Kövér: Orbán nyolc-kilenc minisztériummal számol

Várhatóan nyolc-kilenc minisztériummal alakul meg Orbán Viktor kormánya júniusban, ha a Fidesz nyeri a választást.
2010. április 7. szerda 16:16 - HírExtra
Az MTI úgy tudja, a fideszes pártvezetés a legutóbbi egyezetésén a "teljesen" csúcsminisztériumi szisztéma mellett tette le a voksát, ez azonban még változhat.

A jelen állás szerint nyolc-kilenc minisztériumot hozna létre egy Fidesz vezette kormány. Ebből négy lenne csúcstárca: a kancellária, amely magában foglalná a közigazgatás irányítását és az igazságügyet is; a humán csúcsminisztérium, amely felügyelné az oktatás és a kultúra mellett az egészségügyet, a szociális területet, valamint a sportot is; a vagyongazdálkodási; valamint a nemzetgazdasági tárca. Utóbbiban vonnák össze a jelenlegi pénzügy-, valamint gazdasági minisztériumot, e tárca nyújtaná be a költségvetést a parlamentnek.

E modellben helyet kapna még egy belügy- és egy külügyminisztérium, a honvédelmi, valamint a vidékfejlesztési tárca.

Az MTI február közepén írt arról, hogy négy elképzelés fut a Fideszen belül a lehetséges kormányzati szerkezetről. Az említett a legkisebb létszámú struktúra. A másik három közül kettő nem módosítana jelentősen a mostani szisztémán, míg a harmadik egy "kisebb" csúcsminisztériumi modell.

Lapinformációk szerint a párt nagy valószínűséggel csúcsminisztériumi struktúra mellett dönt.
Az elmúlt húsz év kormányai közül a megalakuláskor a Boross Péter vezette, 1993 végén felállt kabinet, valamint az első Gyurcsány-kabinet - amely 2004 októberében alakult meg - volt a legnagyobb létszámú: miniszterelnökkel együtt 18-18 tagúak voltak. Boross Péter kormányában 13 miniszter tárcát vezetett, négyen pedig tárca nélküli miniszterként voltak tagjai a kabinetnek. Gyurcsány Ferenc első kormányában 15-2 volt ez az arány.

Ezeknél mindössze eggyel volt kevesebb Antall József és Orbán Viktor kormánya: megalakulásukkor egyaránt 17-17 tagúak voltak. Előbbiben a miniszterek száma 13, a tárca nélküli minisztereké 3, utóbbiban pedig 14, illetve 2.

16 tagú volt létrejöttekor a Medgyessy-, valamint a Bajnai-kabinet is. Medgyessy Péter kormányában 15 miniszter volt, a most hivatalban lévő Bajnai Gordonéban pedig 13, valamint két tárca nélküli miniszter.

Létszámát tekintve Horn Gyula, illetve Gyurcsány Ferenc második kormánya volt a legkisebb. Horné 12 miniszterből és 1 tárca nélküli miniszterből, Gyurcsányé pedig 12 tárcavezetőből állt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását