2024. május 17. - Paszkál

Horváth Csaba: jövőkép nélkül áll a Fidesz

Összesen több mint 25 ezer pártdelegált vesz részt a szavazatszámláló, valamint a választókerületi és területi választási bizottságok munkájában az országgyűlési választáson - tájékoztatta az Országos Választási Bizottságot (OVB) a testület keddi ülésén az Országos Választási Iroda (OVI) képviselője.
2010. április 6. kedd 22:35 - HírExtra
Ezek az adatok (amelyeket kedd délután hozott nyilvánosságra az OVI) érdemben várhatóan már nem változnak.

Az ellenőrző testületekbe a legtöbb megbízottat a Fidesz-KDNP delegálta, összesen 8.797 személyt (egy helyen a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjával közösen delegált). A Jobbik 7.946, az MSZP 7.258, az MDF (részben az SZDSZ-szel és az Összefogás megyénkért elnevezésű szervezettel közösen) 389, az LMP 236, a MIÉP 140, a Munkáspárt 131, a Civil Mozgalom 75, a Somogyért 33, az MSZDP és az FKgP 11-11, míg a Zöld Baloldal egyetlen delegáltat jelentett be.
A független jelöltek - országszerte 19-en indulnak - összesen 109 delegáltat küldtek a bizottságokba.

Egyáltalán nem állított delegáltat az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyarok Egymásért Szövetsége, az Összefogás Párt, valamint a Torgyán-Kisgazda koalíció.

A pártok a választások tisztaságáról saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül, a szavazatszámláló bizottságokban. A törvény éppen azért biztosít lehetőséget a delegálásra, mert a bizottságok így széles körű társadalmi ellenőrzés keretében végezhetik a voksok számolását és állapíthatják meg a szavazóköri eredményeket.

A választási eljárásról szóló törvény alapján megbízott tagot delegálhat a szavazatszámláló bizottságba és az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságba az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet (országszerte 19 ilyen van) és a 19 független jelölt, a területi választási bizottságba a területi választókerületben - a fővárosban, illetve a megyében - területi listát állító (összesen tíz) jelölőszervezet, az OVB-be pedig az országos listát állító hat jelölőszervezet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását