2024. május 17. - Paszkál

A hitelesség a tét

A hitelesség a mostani választás legfontosabb tétje Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szerint, aki úgy hiszi egy pártnak mindig arra kell készülnie, hogy a vállalásait kétharmad nélkül is végre tudja hajtani.
2010. április 7. szerda 08:08 - HírExtra
A Fideszes politikus a Magyar Hírlap szerdai számában megjelent interjújában azt mondta: ha választások után a Fidesz alakít kormányt, az első feladatai közé az alkotmányos keretek közötti elszámoltatás, a kisebb és takarékosabb állam kialakítása tartozik.

Navracsics Tibor szerint fontos éreztetni a választópolgárokkal, hogy a politikusokra ugyanúgy vonatkoznak a megszorítások, ahogy rájuk. "Az első lépések között ezt kell megtennünk, hogy megmutassuk: valóban új időszak kezdődik a választások után" - mondta hozzátéve, hogy ezeknek nem nagy a költségvetési vonzatuk, de mindenképpen az új kormány hitelességét növelik.

A reformok végrehajtásához is hitelességre van szükség - mondta az interjúban a fideszes politikus hozzátéve, hogy ha korszerűbbé akarják tenni az állam működését, akkor annak az alrendszereit valóban át kell alakítani. Példaként említette a közigazgatást.

Véleménye szerint az állampolgárok olyan kormányt várnak, amely nem hazudik, és nem csapja be őket. "Ha hitelesen politizálunk, nem szűkül be a Fidesz mozgástere az önkormányzati választásokra sem" - mondta az interjúban.

A fideszes politikus kifejtette: bár csak vasárnap dől el, hogy a Jobbik akár 20 százalékot is szerezhet, és akár az MSZP-t is megelőzheti, "de nem vagyok annyira biztos abban, hogy a Jobbik ennyire megerősödött a szocialistákkal szemben".

Szerinte a Jobbik számára az igazi nehézség csak akkor következik, amikor bejut a parlamentbe. "Ott ugyanis valamilyen teljesítményt fel kell majd mutatnia" - fogalmazott az interjúban. Navracsics Tibor szerint a Jobbik eddig a problémákra semmilyen választ nem adott, inkább a választópolgárok dühére építette politikáját.

A frakcióvezető azt mondta: a vasárnapi választáson talán több első fordulós győzelem születhet, mint az eddigi választásokon, de személy szerint megelégedne az abszolút többséggel. Hozzátette, hogy ha egyedül tudna a Fidesz kormányt alakítani, "az már gyönyörű eredmény lenne".

A lehetséges kormánystruktúrával kapcsolatban Navracsics Tibor kifejtette: úgy néz ki, hogy csúcsminisztériumi rendszer valósulhat ki. A frakcióvezető azonban nem zárta ki más kormányzati modell alkalmazását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását