2024. április 29. - Péter

Balsai életszínvonal javulást ígér

Induló sorozatunkban az ismertebb egyéni választókerületi képviselőjelölteket kívánjuk bemutatni. A második kerületben az MSZP és a Fidesz két nagyágyúja csap össze. Elsőként Balsai Istvánt kérdeztük.
2010. március 17. szerda 07:39 - Pénzes Dávid
Mi a legkomolyabb probléma a második kerületben és Ön milyen megoldásokat kínál erre?

Dr. Balsai István
1947. április 5-én született Miskolcon. Nős, felesége jogtanácsos, két gyermekük született. 1988 szeptemberében belépett az MDF-be. 1989-1990-ig az Országos Választási Bizottság tagja. 1993 tavaszán beválasztották az MDF Országos Választmányába. 1994. február és szeptember között, majd 1996-2001-ig az országos elnökség tagja. 1996-tól a II. kerületi, 1990 óta parlamenti képviselő (1990 és 1994: országos lista, 1998 és 2002: Bp. 2. vk., II. ker.). 1990. május 24-től 1994. július 14-ig igazságügy-miniszter. 1996-tól 1998-ig MDF frakcióvezető-helyettes, 1998 és 2002 között frakcióvezető. 2002-ben megvédte egyéni mandátumát Budapest II. kerületében. Az Országgyűlés alakulásától, 2002. május 15-től november 11-ig a demokrata fórum képviselőcsoportjának vezetője. 2003. március 24-től 2004. június 13-ig megfigyelő, majd teljes jogú tag az Európai Parlament néppárti frakciójában. Szeptember 6-i kizárásától - bizottsági elnöki tisztségét megtartva - független képviselő. Hat hónap után, 2005. április 4-én csatlakozott az ellenzéki Fidesz-frakcióhoz. A 2006-os országgyűlési választásokon Budapest 2. számú választókerületében szerzett mandátumot. 2006. május 30-tól az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja. 2009. április 27-től a Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság tagja, június 22-től pedig alelnöke.
Mindenekelőtt szeretnék eloszlatni egy közkeletű félreértést. Budapest II. kerülete egyáltalán nem az úgynevezett gazdagok kerülete, mert bár itt található a gazdagok lakóhelyeként ismert Rózsadomb, Pasarét és sok az újgazdag villa Pesthidegkúton is, lélekszámban egy közel kilencvenezer fős kerület elenyésző népességét teszik ki.

Ugyanakkor - hasonlóan a szomszédos XII. valamint I. kerülethez - Budapest egyik legidősebb (legtöbb nyugdíjas korú) kerülete. Az itt élők legnagyobb részének a tisztességes, többnyire diplomás munkakörökben eltöltött évtizedek után azonban nem biztosít megfelelő megélhetést a folyósított nyugdíj. Itt jegyzem meg, hogy a kerület felnőtt lakosságának 60 százaléka diplomával rendelkezik. Azt hiszem, hogy kerületi szinten a legmagasabb arány.

Tekintettel arra, hogy a kerület lakásállományának körülbelül 95 százaléka saját tulajdonú lakás vagy családi ház, az ezzel járó terhek és különösen az óriás mértékben megemelkedett közüzemi díjak befizetése nagyon sok választómnak gondot jelent minden hónapban.

Szerencsére az a terv, amely az ingatlanadó bevezetésére vonatkozott elbukott, nem is tudom mi történt volna ennek életbe lépése után a választóim nagy részével. Természetesen nagy gondot fordít az Önkormányzat, mint tulajdonos a kerületi egészségügyi ellátás színvonalának megőrzésére, mégis súlyos problémát jelentett az elmúlt években két nagy múltú egészségügyi intézet bezárása: Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet (Lipótmező) és Budai Gyermekkórház, amely utóbbiban csak járóbeteg rendelés működik. Általánosságban ezek jelentik a második kerület polgárainak legfontosabb problémáit.

Milyen kérdésekkel találkozik helyi szinten, mi érdekli leginkább az embereket?

Az előző kérdésre adott válaszban már igyekeztem kitérni az embereket érintő kérdésekre. Természetesen az egzisztenciális kérdések érdeklik leginkább az embereket.



Milyen jövőképet nyújt a kerületében élőknek, mire helyezi a hangsúlyt?

Feltehetően kormánypárti képviselő leszek, így a továbbiakban ennek megfelelő felelősséggel igyekszem a kerületben élők helyzetét akként javítani, hogy érezhető életszínvonal javulást történjen minden korosztálynak számára.

Hogyan?


Például a nyugdíjak reálértékének megőrzésével, a vállalkozókat és a lakosságot egyformán sújtó adóterhek fokozatos mérséklésével, a közszolgáltatások színvonalának javításával

Mire számít, mik az esélyei?

12 éve képviselem egyéni képviselőként a kerület lakóit, eddig meglehetősen nagy választói tábor állt mellettem. Úgy gondolom, hogy ezt a bizalmat nem vesztettem el a mostani választásokra sem.



Ismeri az MSZP kerületi jelöltjét, ha úgy tetszik az Ön kihívóját, Donáth Lászlót személyesen? Mit tart Donáth úr előnyének és mit a hátrányának?

Donáth Lászlót nem ismerem személyesen, csak a Parlamentből. Tudom, hogy részben lelkipásztori munkája, részben az emberjogi bizottságban végzett tevékenysége járulhatott ahhoz hozzá, hogy 1994 óta folyamatosan egyéni országgyűlési képviselője az egyik óbudai választókerületnek. Azt nem pontosan tudom, hogy miért cserélte fel jól ismert választókerületét, az általa nyilván kevésbé ismert Budapest II. kerületére.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását