2024. május 7. - Gizella

O.J. Simpson "történelmi" öltönye múzeumba kerül

Hosszú huzavona után végre eldőlt: a Smithsonian Múzeumba kerülhet az az öltöny, amelyet O.J. Simpson akkor viselt, amikor felmentették volt felesége és annak barátja meggyilkolásának vádja alól.
2010. március 2. kedd 10:27 - HírExtra
A jelenleg börtönben ülő volt amerikaifutball-sztár és filmszínész a rácsok mögül adta beleegyezését a döntéshez. Az ügyet 13 évi jogi csatározás után a bíróság hétfőn zárta le.

A huzavona Simpson, egykori sportügynöke, Mike Gilbert és a meggyilkolt Fred Goldman apja között zajlott. Az utóbbiak mindketten jogot formáltak arra az öltönyre, ingre és nyakkendőre, amelyet a híres-hírhedt fekete bőrű férfi viselt, amikor 1995. október 3-án felmentették az emberölési vádak alól. A bírósági ügy annak idején az egész Egyesült Államokat lázban tartotta.

Az adományozás ötletével a ruhát őrző Gilbert állt elő. "Az öltöny része az amerikai történelemnek - mondta a bíróság épülete előtt hétfőn. - Az embereknek látniuk kell, hogy aztán eltöprenghessenek azon, vajon mi romolhatott el egy társuk számára, akinek mindene megvolt".

A jelenleg legkevesebb hároméves börtönbüntetését Nevadában töltő, 62 éves Simpson telefonon közölte a bíróval, hogy beleegyezik az öltöny múzeumba kerülésébe, legalábbis mindaddig, míg abból senkinek sem származik anyagi haszna.

A sportolósztár volt feleségével, Nicole Brownnal együtt meggyilkolt Ronald Goldman apja évek óta próbálja megszerezni a ruhát, részeként annak a 33,5 millió dolláros kártérítésnek, amelyet polgári peres eljárásban ítéltek meg neki. Simpson szerint nem tartozik semmivel sem Goldmannek, mivel nem ő végzett az áldozatokkal.

A Smithsonian Múzeumot egyelőre még egyik fél sem kereste meg, így azt sem lehet tudni, hogy az intézmény egyáltalán igényt tart-e az öltönyre. Amennyiben nem, a bírósági döntés értelmében a ruhát egy másik neves múzeumnak ajánlják fel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását